Az összenyomódás során keletkező hő, ha erre gondolsz, az csak egyszer szabadul fel az összenyomódás „pillanatában”, a folyamatos hőutánpótlást tehát ez nem biztosíthatja. Egyes anyagoknál persze (pl. víz) önmagában nyomás növelésének hatására is csökkenhet az olvadáspont, és így megolvadhatnak, bár a legtöbb anyagnál ez pont fordítva van, a nyomás növelésekor növekszik az olvadáspont is.
Egyébként tudsz olyan szilárd anyagot mondani, amely a nyomás növelésének hatására először megolvad, majd további nyomásnövelés hatására megint megszilárdul? Csak mert nekem ez egyáltalán nem tűnik természetesnek, sőt felettébb különös, fura állításnak tűnik, nem tudom egyáltalán összeegyeztethető-e ez a termodinamika törvényeivel. Minden esetre én biztosan nem ismerek egyetlen ilyen anyagot sem, és az, hogy te ezt természetesnek nevezed, szerintem csak arra enged következtetni, hogy ennél jobb érved nincsen.
Meg úgy tudom, hogy az nagyjából elfogadott tény, hogy a Föld belsejében jóval nagyobb a hőmérséklet, mint a felszínen, így nem értem miért gondolnánk, hogy mégsem a hőmérséklet, hanem a nyomás miatt olvadt az anyag odabenn.