Monnyuk szerintem akkor is tisztában voltak azzal, hogy mi az, amit emberek csináltak, és mi tartozhat Isten/a megmagyarázhatatlan természet erői közé.
Nos az evolúcióval ugye az a gond, hogy a komplex dinamikus (kaotikus) rendszerek elméletének még elég kevés gyakorlati alkalmazása van. Ezért az evolúció tagadói kb olyan szinten vannak szerintem, mint mondjuk a 18-19. szd környékén azok, akik az elektromosságot a gonosz művének, vagy csak valami valami Isten ellenes véteknek tartották.
Az evolúció elmélete gyakorlatilag elébe ment egy csomó olyan dolognak, amit aztán csak kb 1 évszázad múlva tudott a tudomány igazán tudományosan megfogalmazni, a mögöttük levő mechanizmust nagyjából leírni. Igazából még most kezdődik a dolog.
A Darwin a biológia Newtonja volt, bár sajna nem rendelkezett olyan matematikai képességgel, így aztán az evolúció törvényei egyszerű tapasztalati szabályokként vannak megfogalmazva, ahelyett hogy általános formában matematikai eszközökkel lenne a dolog logikája megfogva. És ez rengeteg támadási felületet ad.
Másrészt a hétköznapi élet eseményei mögött én azért látok valami sorsszerűt, karmikusat, valami olyasmit, amit egy magasabb intelligencia próbál velünk tudatni egy számunkra még ismeretlen nyelven.