• Epikurosz
  #54
  OK, de hogyan?
  Ha alapít egy részvénytársaságot, legfeljebb veszek én is pár részvényt, de ez nem valószínű, mert Lipták Béla bácsi már eléggé öreg, nem hiszem, hogy belevágna egy ilyen vállalkozásba, a fia, akiről én hallomásból tudok, meg újságíró (vagy az volt, anno).
  Ezek olyan témák, amelyekben komoly állami támogatás, vagy egy megatőkés befektetése nélkül nem lehet eredményeket elérni. A magyar nagytőkések nemt udtak megerősödni, egyszerűen túl ellenséges volt ehhez a magyar belpolitika. Paradox, de igaz.
  Aki nagytőkésünk van, két kézen fel lehet sorolni. Namármost, ezek közül is, aki nemzeti elkötelezettségű, na arra elég egy kéz is. Széles Gábor például arra elég, hogy nemzeti médiacsoportot fenn tudjon tartani. Csányi és Demján a Primissima díjak terén ügyködnek, ami ugye utólagos elismerést jelent.

  Én a kitörési lehetőséget abban látom, hogy mi, kis apró hangyák a pénzünket magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező cégek felé irányítjuk. Ez jelenti azt, hogy magyar terméket veszünk az áruházakban, de azt is, hogy nem a csilivili logoval rendelkező multinacionális biztosítónál kötünk pld. kötelező gépjármű felelősségbiztosítást, hanem hazainál. Nálam ez tavaly decemberben, amikor KGFB szolgáltatót váltottam, döntő szempont volt.
  De beszélhetnék arról is, hogy amíg az államadósság nem csökken, addig nem megyünk külföldre nyaralni, hanem itthon költjük el a pénzt. Sok-sok ilyen apró lépéssel lehetne befolyásolni a folyamatokat jó irányba.