• halgatyó
    #35
    A bulvársajtó szeret mindenféle katasztrófaképeket festeni (jobban eladható a lap), egyik legnagyobb fenyegetőzésük a "70 méteres vízszintemelkedés". Ezt nem ártana helyretenni.
    A földi óceánok felülete 360 milió km2. Ha az Antarktirszon van 100ezer km2 területen 2 km vastag jég (a tenger szintje fölött), az a 360 millió km2 területre szétosztva 28 centiméter vízszintemelkedést jelent.
    Az előbbi 100 ezer km2 csak ex-pocak adat volt, nagyásgrendi becslés. Az Antarktiszi jégmező kiterjedése és a jég ÁTLAGOS vastagsága számomra nem ismert, de a becsült adatok harmada és 3szorosa között a legvalószínűbb.

    Másik KEDVENC SZÓRAKOZÁSUK a bulvár-riogatóknak a tengervíz hőtágulásából "meghatározott" vízszintemelkedés. Olvastam már valamelyik ökörfarok tollából 15 méteres emelkedést is. A fejem leszakad ekkora agyalágyult baromságtól.
    Képzeljünk el egy hengert, amelyben 2,5 km mélységű víz van. (ennyi az óceánok átlagos vízmélysége.) A víz térfogati hőtágulási együtthatója 2 tízezered celsius fokonként, ami az említett henger esetében 50 cm/fok vízszint emelkedést jelent. 3fok hőmérséklet emelkedés 1,5 méter plusszt jelent.
    Ehhez azonban az kell, hogy a henger TELJES VÍZTÖMEGE felmelegedjen, ami a 2,5 km mélységben már nem olyan gyors folyamat.
    Ha a légkör hőmérséklete emelkedik mondjuk 5 fokot (ennél sokkal kisebbek a katasztrófa-becslések, már 1,5 fokos emelkedést hatalmas húúú-ha kiáltások kisérnek) szóval ha a légkör hőmérséklete emelkedne is 5 fokot, akkor az óceánok víze nem azonnal, hanem több évezred késéssel fog átmelegedni. Vagyis van időnk lépni.