...
-
Darun #5257 Akkor én is ideugatok, mert ahhoz értek, meg szeretem is csinálni.
Az apukám kamionos, tehát semmilyen háttérizére nincs rálátásom, azt hogy az Obsidian tagjai csinálták a F1-2-t is tőletek tudom. A GS-nek hála meg is va mind a két rész, viszont játszani még nem sikerült vele, mert a játék nem kompatibilis a Win7-tel. Ebből következik hogy én az alapjátékkal sem játszottam, tehát még az "előzményekre" sincs semmilyen rálátásom. Guru-s és GS-s cikkek vannak a játékról, de szerencsére szinte már semmire nem emlékszem abból amit olvastam, azért szerencsére, mert (enyhén szólva) nem vagyok elégedett azzal, ahová ezek az "újságok" fejlődtek. Ami meg ezeket a netes "értékelő" portálokat illeti... az idei VGA-n RPG kategóriában indult a Diablo3 meg még valami h&s játék. A fejemhez lehet vágni hogy soha nem volt semmi közöm a Diablo-hoz, a kettőt próbáltam csak ki és azzal is csak a sivatagos pályáig jutottam, én szeretem a Blizz többi játékát, a Diabloról nem mondok semmit, mert jót nem tudnék, rosszat meg nem akarok, de az rpg-hez kb semmi köze nincs, tehát innentől nekem ezeknek a netes izéknek a véleménye ennyit ér.
Ez után a kis "rövid" bevezető után rá is térnék a Dead Money-ra. Előrebocsájtom, nekem a hangulata nagyon át jött. Pár hiba nekem is szemet szúrt, ilyenek hogy kicsi a térkép és ezt azzal próbálták kompenzálni hogy a küldetést mindig az egyik felén tudod felvenni és a másikon leadni, ami már a közepe táján is elég frusztráló. Az ellenfelek... de ezt már leírtátok. Azért hangulatban sztem ott vannak. A holoellenfeleket emelném csak ki külön, azoknak én se láttam, mi értelme. A helyszín sztem totál rendben van, én nem vágytam sem nagy városra, sem lepusztult autókra meg autópályára. Nekem a kaszinóhoz tartozó, kicsit mexikói feelinget árasztó kihalt falu tökéletesen megfelelt. Főleg hogy ugye ott semmi olyan ojjektum nem volt, amire érdemes lett volna atomot kilőni, tehát ha Vegast nem érte közvetlen találat, miért pont ide csapódott volna be? Mondjuk a mérgező izé szintén sokszor bosszantó volt, főleg mivel nem derült ki hogy ezeket később majd egy küldi keretében meg is lehet szüntetni, ezért én HP-t nem sajnálva sokszor átvágtam rajtuk. Pedig élettel végig elég vacakul álltam, mert stimpackot talán 3-4-t ha használtam, aludni meg sehol nem lehetett. Amit viszont nem értettem, volt nálam egy légzőkészülék, amit a játék nem vett el tőlem induláskor. Ahogy a Big Mountain-re vivő transzporter is nálam maradt. Nem érettem, ha felteszem a légzőmaszkot, akkor miért sebződök a gáztól? Ugyanez a kérdés anno a szervópáncélokkal kapcsolatban is felmerült bennem, azt katonai célra tervezték és a gáz támadás sztem elég elterjedt támadási forma, egy teljes testet fedő, zárt sisakkal rendelkező testpáncélnál miért nem gondolnak ilyenre? De mondjuk ez is apróság. Ami az NPC-ket illeti, a csaj történetét elég jól végig lehet követni a többi DLC-ből illetve az alapjátékból. Elijah-t szintén, ugye a kettejük sorsa eléggé összefonódott. Ami a szupermutánst illeti, az hogy vele is meg kell "kűzdeni", sztem abszolút nem illúzióromboló. Még az én szegényes angol tudásommal is sikerült rájönnöm, hogy Dog fél Elijah-tól és ezért nem mer ellenszegülni neki, szinte bármit megtesz neki, amit az kér tőle. Nekem nagyon tetszett az, ahogy a két személyiség harcol benne egymással. Biztos kevés angol tudásom is hozzájárult ahhoz, hogy sokáig nem is tudtam, melyik a "barátságos" és melyik nem. És végeredményben, amikor a végén "megkűzdünk" vele, gyakorlatilag segítünk ezzel valamelyik énjének. Nekem ez pl tetszett. Az meg hogy a ghoul miért fordult ellenünk... a "nyaklánc" miatt valóban nem tűnik logikusnak, de a történetben sztem az ő motivációja is kiderül. És őszinte leszek: amikor a játék végén visszatett az Elhagyott BOS bunkerbe és meghallottam a csaj búcsúüzenetét, nekem a szívem szakadt meg. Egyrészt a korábbi DLC-kben is érdeklődéssel figyeltem a történetszálát, ahogy üldözi Elijah-t és számomra nagy élmény volt, hogy végül ott lehettem amikor teljesül a küldetése. Az tény hogy a kaszinórablást én se így képzeltem el előtte, de sztem egy ilyen kaliberű játékhoz illetve világhoz nem illett volna egy mezei "bemegyünk és kipakoljuk a kaszinót" történet. Arra ott vannak az alapjáték kaszinói. Ami számomra zavaró volt, az a több tonna arany. Egyrészt kevéssé éreztem reálisnak, másrészt viszont zavaró volt hogy fél órán kellett sántikálnom azért, mert ki kellett cipelnem. (arról nem is beszélve hogy NV-ban rám spawnolt egy deathclaw és nem volt könnyű igy menekülni előle). A másik meg az, hogy olyan sokat ért egy rög, illetve a "boltosoknál" olyan kevés kupak volt, hogy kb sehol nem tudtam pénzre váltani. Azt végképp nem értettem, hogy a GunRunner boltosnál hogy lehet olyan kevés kupak, ami gyakorlatilag még egy nála vehető fegyver árát sem tette ki. Ez szörnyen bosszantott és teljesen logikátlan volt, de ez már az alapjáték.
Ahogy az alapjátékban és a többi DLC-ben, ebben is voltak hibák szép számmal. Én egyáltalán nem éreztem úgy hogy jelentősen gyengébben megszerkesztett lett volna, mint a többi. Nyilván oka volt annak hogy a pálya ilyen kicsire sikeredett illetve talán a küldetés is kevés, biztos több idő alatt többet is ki lehetett volna hozni belőle, de hangulatilag sztem inkább hozzáadott a játékhoz. Én örültem volna neki, ha a csaj visszajön velem, de számomra ő így is egy kellemes emlék volt, illetve egy "mellékszál", aminek a végkimenetelébe ismét beleszólhattam.
A végén ismét hangsúlyoznám, ez a mezei játékos véleménye volt, aki magáért a játék élvezetéért játszik, mindenféle háttér és egyéb tudás nélkül. Ami meg az általatok említett kickstarter kezdeményezést illeti, nagyon remélem hogy sikerül megvalósitaniuk azt, amit szeretnének, mert nekem tetszett a játék. (és a végére, én is játszom asztali szerepjátékot, tehát van némi fogalmam arról hogy mi az rpg, az hogy nekem milyen igényeim vannak egy "rpg" játékkal szemben, megint más kérdés)