...
  • RPG Assassin
    Rájöttem már veled mi a baj.
    Hogy nem tudod mi a kritika. Mert én nem Személyi véleményt fejtettem ki. Hanem Kritikát. Mindegy, nem kell minden akárki embernek tudni az ilyet. Elég az ha az azzal foglalkozók tudják ezt.

Neked tetszik a Dead Money. Már tudom mér.
    Mert beleragadtál az Asztali küldetés-farmolás-küldetés-farmolás-küldetés-farmolás rendszerbe.
    Egyáltalán nem olvastad el amit írtam. Ha megtetted volna, nem írtad volna le részben amit én is. És nem hoztad volna fel gyenge ellenpéldának az NWN-t vagy a Fallout3-at.
    Mint ahogy azt is felhoztad hogy számodra a hardcore az mint a WoW... Ergo mindennek megvan a szintje és neked oda kell fejlődni.
    Ez WoW-ban működik. Egy RPG-ben nem. A WoW nem RPG. A Morrowind, az RPG. A Dead Money nem RPG. Köze sincs hozzá.
    Tudod mi az RPG egyáltalán? Melyik kifejezést használod RPG-nek a háromból?
    Rolling Play Game? Role Playing Game? Rocket Propelled Grenade?
    A Kotor RPG. Van egy sztorija, de mást is tehetsz, míg végül eljutsz oda hogy a főszálat is vigyed. A Fallout és a New Vegas alapból is RPG.
    Mert:
    1. Nem vagy korlátozva, vannak némi határok a játékban de mehetsz amerre akarsz.
    2. A karaktered te magad szabod az elején testre. Hol részletesen hol nem.
    3. Öltözéket, fegyvert cserélhetsz, a karaktered és a te stílusodnak megfelelően.
    4. Küldetéseket kapsz, vagy vállalhatsz amikből esetleg tárgyakat kapsz.
    5. XP, az az Experience (Tapasztalati) pontokat gyűjthetsz amikkel fejlődhetsz és erősítheted a karaktered.
    6. Társaloghatsz és interakcióba léphetsz a környezeteddel és nem csak rohangászol rajta. Tényezőnek számít az njk-kal való társalgás, és konfliktus megoldás, harc nélkül ha lehet.

Ami a te stílusod és amit rávetítesz az RPG fogalomra az az FPS és Akció keveréke. Vannak benne fejtörők, de a sztorira épül, nem tudsz eltávolodni tőle ha akarsz ha nem, nincs időd rá hogy esetleg bejárd a környéket vagy gyönyörködj a tájban. Kapsz változtatható dolgokat a karakteren de lényegében a karakter egy cseppet sem számít. Mint ahogy az is hogy ő maga milyen. Azt teszed amit megenged a korlátozott rendszer és kész. Ez nem RPG. Súlyos fogalom zavarban szenvedsz.

Ez a "Lista" meg egyenesen röhejes. Egy cseppet sem számít mert csak a Modern művek vannak benne, és azok között aligha találsz IGAZI ténylegesen IGAZI RPG-t. A Morrowind óta nem sikerült sokaknak. Az NWN is elég jó lett, de ott is túlságosan korlátozva voltál mint ahogy egy igazi DnD-hez méltó. 14 éves korom óta foglalkozom szerepjátékokkal. Van nekem is saját készítésű, és már készítem az X Universe RPG-t is.
    Hidd el. Tudom mit nyögdécselek, nem a kis ujjamból szívom ki. Nem azt mondom hogy borulj le elém és imádkozz, hanem azt hogy az ész érveket legalább értsd meg és gondold át.

A Dead Money nem RPG. Nem a legjobb DLC. Soha nem is lehet az. A "társak" nevetségesek, semmi lényeges nincs bennük és minden egyes tetves alkalommal mikor kellene a segítségük a pofájukba kell rágni hogy ugyan használják már a hülye fejüket. Mintha csak nem is a Fallout világába lennénk és nem lenne semmi ami azonnal megöli őket. Minden egyes tetves küldetés jellemzően a pálya túlvégére vezet, és persze mindig csak a legesleghosszabb rohadt úton lehet menni. A Térkép arra is kicsi hogy megnézd és még így sincs benne semmi, arról nem is beszélve hogy ocsmányul néz ki. DC sem volt a legszebb az F3-ban, de az legalább adta a feelinget. Itt lebegő taknyok vannak a levegőben, a játék magasról leszarja hogy te ki vagy. Lépten nyomon munkálkodik hogy megöljön. A Csapdázók és Lélek Rablók meg olyan szánalmasan gyenge és röhejes ellenségek még nehéz fokozaton is hogy az már siralmas. Azzal kezdi a játék hogy belemagyarázza a szádba hogy a hangszórók megölnek, de van pár darab ami védett. Viszont szinte mindenhol csal sérthetetlennel találkozhatsz azon az útvonalon ahol küldetésed van. Márpedig máshova nem mehetsz.
    A hologrammok is egy nevetséges szopatása az egésznek. Legyenek, de vannak olyan pontok ahol egymást érik olyan sokan vannak. Gyakorlatilag meglehetetlenítik a közlekedést, és természetesen ŐK minden tetves pillanatban látnak tök mindegy mit teszel. A szerezhető fegyverek minősíthetetlen mennyiségűek és minőségűek a ruházatokról nem is beszélve.
    Az hogy az egész Bugos mint a szar arról nem beszélek mert nem arról van szó.
    Azt elismerem hogy a szintekkel kapcsolatosan igazad van. Kell mindennek legyen egy szintje. De az ilyenhez nem egy 10x10 méteres pálya kell épületen belül. Kint ahol meg hely lenne rá, ott meg végig unod az agyad mert semmi nincs ami érdekes lehetne.

Én elmondjam mit vártam ettől? Egy legalább olyan szintet hogy elvisz egy VÁROSBA! Nem egy lepratelepre. Ahol vannak autók, utak, néhány épület, pár utca, és mondjuk a főút ahol ott van a kaszinó. Hogy mondjuk néhány nyoma legyen a háborúnak, és mondjuk egy igazi old school kaszinórablás legyen ha már ezt brekegte az a sok félnótás paraszt ott a cégnél. Aztán mi a végjáték? A három társadból kettővel meg kell küzdeni. Ha úgy sikerül kihozni, akkor ténylegesen is fegyverrel, egyébként szavakkal mindenképp. És persze valahogy már megint mindkettő gyökér csicska elfelejti hogy a nyakán illetve benne lévő dolog az kibaszottul felrobban ha a másik meghal. De hát a NAAAAGY RPG-ben ugye gondolkodó NJK-k is vannak.

De ha nem hiszel nekem akkor komolyan mondom felkeresem a PCguru-t vagy az OtherW.O.-t hogy ugyan közölje már néhány közülük hogy értékileg mi ez a szemét.
    Még a külföldi hivatalos kritika is leszólta a Dead Money-t. A Lonesome Road majdnem ugyan ezekkel a hibákkal is sokkal élvezetesebb lett. Pedig az is az Orrba szájba szopatásról szól.

Faterom Google egyik tervező mérnöke a Szilikon öbölben. Ne félj, van honnét háttérinfót szerezzek. :)