...
-
Na beszélgetünk az új Skyrim engine-ről erről egy kis saját vélemény:
Mindez úgy hogy még nem láttam a Geck (creator hit)-en át, így csak gondolom hogy a sandbox-os megoldáson nem változtattak.
Tehát rohangáltam néhány kört ami alapján a grafikai megjelenítés elég részletes még a kopár sziklás rész is gazdagabb, a távolabbi tereptárgyak megjelenítése is elég gyors és "távoli" bár olyan dolgok mint a kerítés nem volt alkalmam megnézni. Az időjárás effekteket már sokkal szebben megoldja a program mint eddig, de nem érzem azt benne hogy elég lesz ez a jövőben amire tervezték, már most sokkal jobban megoldja ezeket más engine-ek, nem látom igazán egydx 10-11 rendszer alapjait.
A Npc-k még mindig siralmasak a mai korhoz, mind grafikailag mind mozgás tekintetében. A grafikára csak annyira térnék ki hogy egy lábfej ami egy egész tömbből áll amire ráfestik a lábujjakat és a fehérnemű is csak rá van rajzolva a modellre kb. 2000-es évtized eleje. Nem volt lehetőségem kitapasztalni egy kisebb tömeg Npc feldolgozását, elég sarkalatos pont volt a régi engine-nél, nem vagyok benne biztos hogy nem-e ezért nincs ilyen most is a játékban. Az út keresési képességük még mindig elakad egy komolyabb tereptárgyban és ugrani még mindig nem tanultak meg és most nem a kiálló kis szikla átugrására gondoltam. Ha átmegyek egy sziklasoron akkor elindul megkerülni az egészet, a távolsági ellen meg órákon át lövi a szikla falat mert azt érzékeli hogy ott vagyok, néha előfordul hogy abba hagyja vagy odébb cammog hátha úgy eltalál. Az Npc-kről még annyit, hogy az előre lekódolt interakciók szerint egyes helyeken ott állnak a "helyükön" és várják hogy a karakter megjelenjen és akkor indulnak be, és ez nagyon lehangoló ha távolabbról látod őket, de nem mész elég közel az aktiváláshoz. Vagy a másik lehetőségként egyszerűen a földből "bújnak" elő amit megpróbáltak úgy palástolni hogy akkor történjen meg amikor a karakter elhalad azon a ponton így mögötte történek a dolgok amit így nem lát a játékos hacsak nem fordul hirtelen abba az irányba. De így a random ellent a hátadba kapod ami elég bosszantó.
Az Npc-k még mindig eszetlenül rohamoznak nincs taktika a varázsló néha gyógyítja magát de a többiek nem. Nem várják be az erősítést és nem is hívnak, még mindig van egy határ ami után visszafordulnak a támadásból, ami nyilván ha túl erős az ellenfél elég nagy segítség. És még mindig elsüllyednek beleakadnak a tereptárgyakba.
Ezekből kiindulva tehát szerintem ez egyáltalán nem új engine mint ígérték csak ismét egy új bőrt húztak a régire, semmi javulást és újítást nem hozott, viszont a régi hibák előjönnek. Kifagyást eddig nem tapasztaltam de még nem is mod-oltam fel a játékot ami igencsak instabilabbá teszi a programot, és nem volt több Npc egy helyen ami szintén az instabilitást hozta elő. Egy mai engine-től nem agyatlan mozgássérült Npc-t várna el az ember. Még mindig csak foltozgatják a már amúgy is elavult engine-t, ami a jövőben már egyáltálán nem lesz elég.
Köszönöm a türelmet és bocsi a sok szövegelésért:)