bvalek2#246
A moralis abszolutizmus es relativizmus kozotti vita evezredes, akar csak a determinizmus-indeterminizmus vita volt. Az utobbit a tudomany eldontotte (az indeterminizmus javara), az elobbire meg varni kell. Nem vagyok bolcsesz, nem tudom hogy ki mikor mit kepviselt es miert. Magamnak ket dologgal indokoltam meg az abszolut ertekrend letet:
1. Eloszor is vannak abszolut igazsagok, pl. a matematika allitasai ilyenek. Ez nem erv persze, csak precedens.
2. Egy relativista tarsadalom szethullik, mert semmi sem indokolja bizonyos szabalyok betartasat. Meg a torvenytol valo felelem sem, hiszen mindig lesz olyan, aki eleg eros, hogy kijatsza oket. Igy a tarsadalom szethullasra van itelve, hiszen senki sem tesz semmit onzetlenul, csak elvesz a kozosbol. "A civilizaciot azok mukodtetik, akik kepesek adni". Az egy dolog, hogy egy tarsadalom jol felfogott erdeke a moralis viselkedes, viszont nincs olyan egyen, akinek ez erdeke lenne, igy senki sem tesz erte semmit, az onzes mindent lerombol.
Totalis relativizmust feltetelezve nem voltam kepes indokot talalni arra, hogy miert ne vegye el barki egy kisgyerek nyalokajat, ha epp megkivanja. De az is lehet, hogy csak az en fantaziam veges.
Ami a gyonast illeti, azt javaslom, hogy nezz utana, mi az, hogy mukodik, mik a feltetelei. Nem egeszen arrol van szo, amit sugallsz, (nem, nem szoktam gyonni, de badarsagokat sem kepzelek rola).