• dronkZero
    #135
    Ja, még ez:
    "Abban egyetértünk, hogy az emberi tudat létezése óta minden vallás, kultúra számol Isten, istenek létezésével. Nem lehet, hogy ez tudás?"

    Nem, nem lehet. Gondolj arra a rengeteg dologra, ami a vallások állításai közül megcáfolódott.

    Egyszerűen a vallások az adott kor emberének a tudását tükrözik. Ja, és sorban avulnak el, cserélődnek le.

    Első körben voltak ugye a természeti vallások, szélisten, napisten, stb. Ez működött egy darabig, de csak egy-egy személynek adott korlátozott hatalmat, leginkább csak jólétet. (Lásd sámánok: kaja és drog minden mennyiségben, egész életében.)

    Ez sok hatalmat nem adott, mérsékelten lehetett csak ijesztgetni vele. Jött az ötlet, hogy ezek ilyen emberszerű isteneknek az eszközei. A villám Zeusz nyila, a Nap meg Héliosz szekere. Ja, és ők valami nehezen ellenőrizhető, megközelíthetetlen helyen laknak. Ez megint jó volt egy darabig. Amíg az adott hívő legalább azzal képben volt, hogy mi az az Olympos, meg hol van. Na meg amíg ki nem derült, hogy nem laknak ott, ahol mondták...

    Így igény lett egy globális, nem helyhez kötött istenre, ami teljességgel ellenőrizhetetlen, mindenkinek ugyanazt jelenti, és annyira elvont, hogy ép ésszel felfogni nem is lehet. Ez a Szentháromság, jelenleg.

    Egy ilyen istennel már nagy tömegeket terrorban lehet tartani, és igen nagy hatalmat és vagyont lehet kovácsolni ebből a félelemből.

    Nos nem, szerintem az, hogy az emberiség a kezdetek kezdete óta hisz valamilyen istenben, istenekben éppen a tökéletes cáfolata létezésüknek.