Epikurosz#60
Előre is elnézést kérek, hogy egy picit disszonáns hangot fogok megütni.
Nem vagyok álszent, elismerem, hogy én is szoktak torrentezni, és előfordult, hogy töltöttem le olyan tartalmat, amely valószínűleg illegális. Aztán persze töröltem is. Egyébként a torrentezés nem kötelezően illegális, mert ugye saját termékeket is meg lehet osztani ingyen.
Különben, eddigi hozzászólásaimból az már remélem lejött, hogy nem vagyok híve a lopásnak, semmilyen lopásnak. A torrentezés esetében azonban nem az alkotók szenvedik a nagyobb kárt, persze ők is, hanem a közvetítők, a forgalmazók, és emiatt van a nagy cirkusz. Persze a forgalmazók kőkemény kapitalisták, akik meg tudják fizetni az ügyvédeket.
Mi lenne a megoldás?
Szerintem az, ha a felhasználók és az alkotók a mocsok közvetítők kiiktatásával közvetlen kapcsolatba kerülnének, és az ő zsebükbe menne a pénz, mindenféle közvetítői díj nélkül. Tudom, hogy közületek sokan, a legtöbben, képesek súlyos ezreket leperkálni egy-egy könnyűzenei vagy komolyzenei koncertért, színházi előadásért, futballmeccsért, mozijegyért, kiállítási jegyért, múzeumi belépőért. Akkor egy-egy zeneszám letöltéséért ki tudnátok fizetni mondjuk 100 forintot. Mindenkinek megérné.
SŐT! VAN EGY FORRADALMI ÖTLETEM, DE ELŐBOCSÁTOM, HOGY (C) EPIKUROSZ 2009, MINDEN JOG FENNTARTVA, A SZOMSZÉDOSAK IS!
A LÉNYEG: azoknak, akik elmennek élőkoncertre, az előadó biztosít egy egyszeri letöltésre jogosító kódot. Lényegében a koncertjegyben benne lenne a letöltés ára. Így az élő koncertek látogatóinak száma is valószínűleg nőne, mert ismerjük el: sokkal élvezetesebb megnézni egy művészi előadást élőben, mint monitoron. Utána, aki akarja, letölti azokat a számokat, amelyek neki tetszettek. Olvasd el és add tovább!
(Creative Commons 3.0)