-
Zóanagyvarázsló #309475 Mondjuk tegyük hozzá, hogy itt a többség, Tinmant is beleértve, nem közvetlenül a Steamen szerzi be az odavaló kulcsait. A Steam sikerének pont nem ez a topik a legjobb fokmérője.
A GOG sokáig hátrányban volt funkciókat tekintve, ha valakinek nem a DRM-mentesség volt a hívószó. Most már van kényelmesebb kliens, az új játékokhoz jönnek achievementek, van felhőmentés, nem kell napokkal vagy hetekkel többet várni egy-egy patchre (a kártyázást hagyjuk is). De voltak egyéb, "belső" funkcióhiányok is, mint a multi vagy a cross-platform multi kihagyása a GOG-os verzióból. Ez még pár éve is így volt.
A legtöbb friss AAA darab meg most is hiányzik, ráadásul bundle-okban a kulcsot az átlagos játék esetében Steamre kapod.
Kisebb dolgokat még most is fel lehet hozni a Steam mellett a megszokásokon és "közösségi" szempontokon túl: family sharing (nekem ez kéne GOG-ra, a DRM-mentességet nem ütve, de sajnos még a felhasználók körében sincs ott nagy támogatottsága tévhitek és DRM-féltés miatt), Workshop, kártyázás netán lehet bízni a Connect miatt plusz ingyenes példányban.
Szóval az eredeti kérdésed annyiból jogos, hogy rámutat a valós a helyzetre, de a felhasználón számon kérni nem teljesen fair, mert a közelmúltig nagyok voltak a különbségek a szolgáltatások között (a régi játékok esetében jellemzően a GOG javára), és még mostanra sem szűntek meg.
Mint akinek a Galaxy az elsődleges gyűjtőkliense még steames és origines játékokhoz is, én önmagában a magam szempontjából azt nem tekintem értéknek, ha valami Steamre van meg a family sharingen túl. Ez utóbbi kényelmesebb és fehérebb, de ugye nyilván le is köti az ember könyvtárát. Néha előnyös is a több kliens: ha látom, hogy húgom használja (ritkán ütközünk), akkor elindítok máshova tartozó játékot. Nem mindig van csak egyetlen bizonyos játékhoz kedvem.
Én egyébként frissebb játékot közvetlenül GOG-on szintén csak klasszikusokat vettem (LucasArts-kalandjátékok remasterei - Grim Fandango, Day of the Tentacle, de Full Throttle-ot meg éppen Steamre), illetve vannak, melyhez oda kértem kulcsot Steam helyett (Yooka-Laylee) vagy párhuzamosan oda is (Wasteland 2, Broken Age). A Disco Elysiumot azért vettem Steamre, mert ott előbb kapott 20%-os leárazást, pedig GOG-ra szerettem volna - pár napot kellett volna várnom... Kb. minden más DLC, bundle vagy GOG-ot elkerülő (Halo MCC, Age of Empires, Total War, DMC 5, Okami stb.), sőt akár olyan, ami Steamre sincs (Forza Horizon 4), vagy csak korábban nem volt GOG-on, és nem lehetett tudni, hogy lesz (Grimoire).
Persze közben veszem GOG-on a régebben vagy mostanában felkerült klasszikusokat, ha vannak Steamen, ha nem. Konkrétan a Fallout 3-ból és a New Vegasból is bevártam a GOG-os megjelenést. (Dobozosban megvan bontatlanul a 3-ból a GfWL-es a GotY, illetve a New Vegasból a Steam-kulcsos CE.)
Összességében mostantól már jobban lehet bizonyítani, főleg ha valakinek nem tetszik a steames kliens és a monopólium, de a Humble mellett anyagi áldozat nélkül nehéz. Ha lehetne náluk platformot választani, más lenne a helyzet.
Egy apró megjegyzés: tavaly a játékidőm kétharmadát Windows Store-os játékok vitték el vásárlás (FH4 UE) vagy Game Pass (FH4 első 50 óra, ReCore, GeoW 1, 4, 5) után, a Steam ebből a szempontból háttérbe szorult. (Most viszont a Game Pass ellenére megvettem a Halo MCC-t és az AoE DE-t Steamre, mert számít a jobb platform.)