• Voltan
    #308252
    Gears 5 beszámoló és diszkrét kurvanyázás

    Nos, az utolsó chapternél járva, úgy gondoltam, írok pár gondolatot a játékról.

    Gyönyörű szép, hihetetlen részletgazdag tud lenni javarészt, pár helyszín, illetve terület kicsit kilóg a sorból, de az egyik legszebb játék a generációban, sőt, azt is mondanám, hogy ez már az új gen látványvilágát vetíti elő.

    A hangok fantasztikusak, minden klappol, nem is tudom, hogy írjam egyszerűen "gusztusos" a hangzásvilága, a lépéshangoktól kezdve a fegyverhangokon át a szörnyek időnként gusztustalan megnyilvánulásain keresztül, minden több, mint igényes. Nagyon jó. A zenék nem különösebbel feltűnőek, de nincs is hangsúly helyezve rá, itt-ott, a megfelelő dramaturgiai pontokon nagyon rendben van, és aládolgozik a megfelelő érzelmeknek, de azért dúdolni nem fogom.

    A voice acting viszont kiemelkedően profi, és itt említeném meg az átvezetőket is, egészen kiemelkedőek, még akkor is, ha csak beszélgetés folyik, tényleg olyan, mintha egy igényes moziba csöppennénk, a stílus remek, a karakterek jók, többször meg is nevettet benne a jól adagolt humor, és odaszúrás. Nagyon fasza.

    A történet alapvetően rendben van, a karakterek is jók, mint fentebb írtam, de persze azért Harcosok klubját, vagy Közönséges bűnözőket ne várjon senki.

    A játékmenet alapvetően a szokásos GeoW móka, eddig se volt rossz, most sem az. Szerencsére a játék nagy részében itt már nem csak robotokat kell aprítani, megy a jóféle trancsír, mint régen, jól felépített harc-színterek vannak, megfelelően elhelyezett fedezékekkel, sok helyen taktikázni is lehet, sőt, kell. A lebegő kis robot, Jack itt már jóval fontosabb szerepet kap, mint eddig, aktívan részt vesz a harcokban, és vannak ránk érvényes képességei is, amik adnak a dolognak egy eddig nem látott mélységet. Lehetőségünk van láthatatlanná válni, a magunk oldalára állítani ellenfeleket, és hasonlók. Ezek a történet folyása révén nyílnak meg, és fejleszthetők. Jól áll a cuccnak, és rendesen működik, ez egy komoly fejlődés.

    Az open world jelleg, amit sok kritikában méltattak viszont csak illúzió. Valóban vannak nagy terek, ahol szabadon közlekedhetünk, akár a szán-szerű járművel, akár gyalog, de ezek pusztán üres terek, amik a fő-és mellékküldetések helyszínei között szolgálnak játszótérül, amúgy teljesen üresek, és nem is történik bennük semmi az utazáson kívül, egy-két kis kivételtől eltekintve. Szóval röviden, ez nem open world, csak annak egy mutatós, de nagyon átlátszó illúziója. Az átmenet a nyílt terepek és a valódi akciók helyszínei között viszont folyamatos, és az illúzió megvan, szóval amúgy ez rendben van, de senki ne várjon egy Rockstar szintet, köze nincs hozzá.

    A játékmenet a megszokott ettől eltekintve, pörgős, brutális cover based akció, sok fegyverrel, co-op lehetőséggel, ami eddig ment, az megy most is, és működik.

    VISZONT belefutottam egy eléggé komoly problémába és innentől spoiler

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A harmadik fejezet végén a sivatagos nyílt terepre érve elkezdtem felfedezni a térképet, és mivel egy hint a töltőképernyőn azt írta, hogy nem számít, milyen sorrendben fedezed fel a helyszíneket, én felfedezéseim szerint mentem, nem a sztori szerint. Szóval már az elején elmentem egy helyre, és ki is pucoltam, amire, mint később rájöttem, csak a fejezet végén került volna sor. Nem volt semmi igazán feltűnő akkor, de amikor a sztori szerint került jött volna sorra, akkor nem triggerelődött tovább a történet, megakadtam. Néztem a neten is, mások is belefutottak a hibába, már szeptemberben, és ezt azóta sem javították. Summa summarum, azt a fejezetet újra kellett kezdenem, fogcsikorgatva. Ez azért igencsak nagy gond, főleg egy amúgy eléggé szépen polírozott játéktól


    Szóval nekem tetszik-tetszett, a fenti fiaskót nem számítva kb. 10 óránál tartok, és az utolsó fejezet jön. Nem túl hosszú a dolog tehát. Ajánlani mindenképpen merem, mert abszolút élvezetes cucc, de nem valószínű, hogy ezt full áron megvenném, jó, hogy van a game pass.

    Egy patront mindenképpen megér, sokkal jobb, mint a 4 volt, csak vigyázzatok a spoilerben tárgyalt problémára :D
    Utoljára szerkesztette: Voltan, 2019.10.19. 23:10:44