-
Árnyvadász #306304 Operencia: The Stolen Sun
Egy kisebb beszámoló jellegű dolgot had ejtsek meg itt. Múlt héten pénteken késő este kezdtem bele a nagy kalandba és ami a legjobban meglepett benne az a játékidő. 13 pálya van a játékban és én az 5. pálya elején vagyok, de már majdnem elértem a 12 óra játékidőt. Ez egyébként több dologból adódik:
1. Rengeteg szöveg és párbeszéd van, amit elolvastam.
2. Ha titkok után keresgéltem, ne adj Isten kicsit elidőztem logikai feladványokkal az mind mind időt vett el.
3. A körökre osztott harcrendszer is lassító tényező, időnként át kell gondolni mit érdemes lépni.
4. Vissza lehet menni korábbi pályarészekre.
5. Eladás, vásárlás, fejlesztések, felszerelések kiválogatása, szereplők kiválasztása is mind idő. El lehet veszni a részletekben na.
Aztán ott van a képi világ. Én sokszor megálltam, és rácsodálkozva néztem körül. Nem csak amiatt, mert rejtett dolgokat kerestem, hanem jól esett a szememnek amit lát. Nagyon jó munkát végeztek a készítők, szinte már alig lehet ráismerni a dungeon crawler műfaj határaira. A mozgással és a tágasabb terekkel elérték, hogy szabadabban, az ismert kötöttségek nélkül kalandozzunk. (90 fokos forgás elhagyása, mozgás közben is lehet egérrel navigálni, sőt egérrel irányba is állhatunk és a környezet kialakítása is olyan, hogy időnként fel sem tűnik ez a négyzet alapú mozgást megkövetelő szűkös kialakítás.)
És ott van akkor a mondavilág, ami a mi népmeséinken és szereplőin alapul. Remek szinkronszínészek, kiváló munkával és sokszínű karakterekkel elérték, hogy kellő motivációm legyen minden egyes párbeszédet végighallgatni a tábortűznél, vagy csak egy egyszerű megjegyzésekkel tűzdelt sima odamondásokat. Igen mert bármelyik személy aki velünk van, de akár a mi általunk kiválasztott hős is, akit a játék elején kreálunk, mindenhez hozzáfűz valamit. Ez bizony remekül hozza azt a beleélést ami egy ilyen játékban különösen fontos.
Eddig egy mesés utazás, kellemes fejtörőkkel, nyugisabb, taktikus harcokkal, remek látványvilággal és kiváló szinkronnal, zenével. Nehéz rá rosszat mondani vagy írni. A magyarítás védelmében azt hoznám fel (május végén érkezik, hivatalosan megerősítve), hogy rengeteg, de tényleg rengeteg szöveg van a játékban. Szerintem amit már eddig láttam az egy könyvnyi mennyiség és bizony nagyon messze vagyok a játék befejezésétől.
Többet most nem írnék, én elleszek vele egy jó 2 hétig még biztos, aztán amint kijött a honosítás, elkezdem újra és harcos orientáltság helyett a mágiára helyezem a hangsúlyt, meg itt ott bevetek némi nehezítést, hogy a komolyabb kihívás is meglegyen. Végszóként csak annyit mondanék, ha tetszett az Eye of the Beholder, Lands of Lore, Legend of Grimrock, Vaporum vagy bármely hasonló játék ami a dungeon crawler fps műfajba sorolható, akkor ne hagyd ki, mert ez egyrészt a miénk, másrészt a Zen Studios a szokásos minőségi alkotásai mellett, most egy új műfajban is remekül helyt állt és olyat rakott le az asztalra, amit a nemzetközi szakma is megirigyelhetne. Minimális nüanszok mellett, amikre majd a végső értékelésem folyamán kerítek sort.
És talán a egy igazán fontos elem még nem hangzott el: Mertek kitalálni új dolgokat és nem a már meglévő játékoktól lopkodták el az ötleteket. Ez bizony nagyon komoly plusz pont lett nálam, mert így nem csak látványilag, de tartalomban is újat kaptam.
Utoljára szerkesztette: Árnyvadász, 2019.04.01. 10:36:47