• Árnyvadász
    Nekem erről az jutott eszembe: Volt egyszer egy Nokia. A világ legnagyobb, legsikeresebb mobilcége. Ja meg van az a bizonyos mondás, mondásoknak meg elég jó a beválási esélyük, mégpedig: Elsőkből lesznek az utolsók. Esetleg iwiw rémlik valakinek? Szóval itt még bármi lehet. A saját meglátásom szerint a Steam is csak egy lesz a sok közül, mondjuk 5 év múlva. Nem pedig piacvezető. Ha megveti a lábát a cloud gaming, és a Steam nem fog lépést tartani, akkor mehet a süllyesztőbe, ahová az összes egykor nagynevű márkás cég is.

Vagy ott a CDGalaxis. Röpke tízen valahány éve szinte mindenki oda járt vásárolni, vagy rendelt tőlük, ha vidéken lakott. (576 elég féreg cég volt.) Az volt a játékboltok mekkája. Ha valamilyen Blizzard játék megjelent a sorok az utcán álltak. Ha mentem hozzájuk vásárolni, nagy százalékban, sorba kellett állni és várni. Most meg az Isten háta mögötti helyen vannak és csodálom, hogy egyáltalán léteznek. Kálvin térnél, teljesen frekventált helyen jó elérhetőségi lehetőségekkel könnyen megközelíthetők voltak és volt még egy másik üzletük a Móricz-on a budai vásárlóknak. Most meg Tétényi út... Ja és a jó bevált GLS futárt leváltották a Sprinter-e. Azzal még a legnagyobb ellenségemnek se küldenék csomagot. Katasztrófa az a cég. Szóval süllyedő hajó effektus.

Steam-el pedig ma a legnagyobb bajom: Tele van szeméttel. Régen olyan faszán megtaláltam az engem érdeklő kis indie cuccokat. Most egy 5 perc keresés után agyfaszt kapok a rengeteg szartól, ami közt kivesézni melyik lesz a nekem való, borzalom. Még úgy is, ha az ajánlottakat nézem. Mindent szart felengednek, aminek ilyen Desura vagy hasonló szintű cuccban még azt mondom helye lenne, vagy indiedb oldalon modnak még megérteném. Ezzel kezdeni kéne valamit, mert például nekem a Steam emiatt presztízs értéket vesztett.

Igaz, nagyon sokkal jár előre, a lemaradás behozhatatlannak látszik, de akkor mondok másik példát. Huawei. 5 évvel ezelőtt lehet még kiröhögték azt akinek ilyen mobilja volt. Ma meg egy szinten vannak az Apple-el, de lehet 2-3 év múlva piacvezetők lesznek. Ja csak úgy megjegyzésképpen: Már nekem is Huawei mobilom van. Nem hittem volna.

Szóval pár rossz döntés, döntések sorozata, újítás hiánya, elbizakodott, kényelmes lét a Valve részéről, és jön a lejtmenet. Kérdés milyen meredekségű lesz az. (Bár úgy tűnhet az Epic mellett teszem le a voksom, nekem mindegy ezeknek a sorsa. Inkább csak a realitásokban gondolkozom. Lehet rosszul, szarul látom, simán elfogadom, ha így van.)