Zóanagyvarázsló#305537
Az ún. abandonware sosem volt jogszerű, akinek meg erkölcsi skrupulusai nincsenek a témában, az torrentről be tudja szerezni a jellemzően kényelmesebb és teljesebb GOG-os verziókat (többnyire, mert néhány játékhoz a kiadó nem csomagolta kiegészítőt, illetve az inferior DOS-os verzió az elérhető, jellemzően az abandonware oldalakhoz hasonlóan). Ráadásul hibalehárítási ügyekben a GOG fóruma is egy jó gyűjtőoldal. Sőt olyan játékok is mennek végre jól, melyekből sötétebb bugyorból alig lehetett jobb verziót találni, nekem is vannak olyan darabjaim, melyekből a GOG-os hasít, az eredeti dobozos pedig semmiféle ezoterikus trükkel nem játszható. Az is jó dolog, hogy így a régi klasszikusok jobban szem előtt vannak, adott esetben pedig "szavazni" is lehet rájuk (azon persze lehet vitatkozni, hogy a Beamdog munkássága üdvös-e*, és sok esetben az eredeti fejlesztőkhöz nincs köze a jogtulajnak, de retrótrendeket így is lehet befolyásolni).
Valójában senki nem veszített semmi kimutathatót, ha nem az abandonware oldalak irracionális rajongója volt. Ami nem kimutatható, hogy mennyi játék válhatott volna azóta freeware-ré, de a régi klasszikusokat szokták a kiadók ingyen osztogatni, sőt a GOG maga is egy felület erre.
A Diablo is akkor éri meg az árát, ha kezdeni akar vele valamit a játékos, nálam tervben van a kooperatív nosztalgia (a D3 is kedvet csinált az elődök újraelővételéhez), ha pontosan tudom is, hogy miben és mennyire elavult.
*A sok platformon való elérhetőség (lassan jönnek konzolokra is) mellett én a zoomot tudom értékelni, a régiekhez nem tudok efféle modról, de számomra nagyon hasznos. Illetve a Planescape esetén nem barmoltak bele a játékba, csak az eredeti alkotó, Avellone egészítette ki a tárgyleírásokat, ami pozitív dolog.