Zóanagyvarázsló#293787
Az alternatív forrásokkal a legtöbb baja a kiadóknak és fejlesztőknek van, inkább ők üzentek nekik hadat. Ebben benne volt szürkeség is, a régiók megkerülése is, nyilvánvalóan nekik a legkellemetlenebb a nagy rácsökkentés. Engem nem zavar, ha 90%-os helyett 75%-osak az akciók. A nyakló nélküli értékvesztés mindig is túlzó folyamatnak tűnt. Ami tényleg érdekel, azt még így is meg lehet venni olcsón, sőt még manapság is eljut a legtöbb bundle-ig.
Érdekes módon egy osztott piacon, ahol lenne 4-5 Steam, éppen az egymással való versengés miatt jóval nagyobb terhet jelentenének a kulcsos oldalak (jobban megéreznék a jelenlétüket, problémát okozna, hogy melyikre adnak kulcsot, ha nem bármelyiken beváltható lesz stb.), tehát az alig-alig reagáló monopol Steammel szemben érdekük lenne összefogni ellenük.
A verseny abból a szempontból is balul sülhetne el, hogy lennének lemorzsolódók (emlékszik még valaki az Impulse-ra?). Aztán lehetne küzdeni onnan átvinni a játékokat, felhőmentéseket, achievementeket egy másikba, vagy elbukni őket... A jelenlegi Steamnek az az előnye, hogy ez nem történhet meg, mert a "teljes" PC-s piacot jelenti, ha az egész PC-s iparég bedől, akkor lehet baj, addig szinte mindenkinek érdeke lenne megmenteni. Akár egy kiadói-fejlesztői esernyőszervezetnek. Bár néhány nagy kiadó valószínűleg megérezné benne a függetlenedés lehetőségét, és próbálná átmenteni a saját platformjára, amit lehet. Érdekes helyzet lenne, de nem vagyok benne biztos, hogy ez sokkal pozitívabb jövőkép.
Nagyon sok változó van ebben a képletben, én inkább nem egyszerűsíteném le egybitesen. Én mondjuk azt nem érzem, hogy csökkent a szabadságom az utóbbi években, inkább növekedett (de én is nem vásárlok soha szürkéktől). Az alternatív klienseket pedig részben ellenkező irányúként éltem meg.