-
ratgab #222374 Középfokú végzettséggel és egy fél diplomával kerestem munkát pár éve (2 nyelvvizsga kellett a diplomához, ebből 1 volt meg így nem is volt kezemben a papír). Eleinte próbáltam a szakmámban elhelyezkedni (külkereskedelmi szakos közgazdász), ami persze nem ment mivel nem volt a kezemben a diploma és nem volt 3-4 év tapasztalatom. Eltelt pár hónap és már középfokú végzettséget igénylő helyekre is jelentkeztem. Több száz önéletrajzot kiküldtem, több tucat állásinterjún részt vettem, ahol általában felmerült, hogy majdnem diplomás vagyok és ez nekik probléma, mert ha elvégzem úgy is keresek másik melót. Így nem fektettek a betanításomba energiát, így fel sem vettek.
9 hónapig voltam munkanélküli (első 6 hónapban kaptam érte munkanélküli segélyt, azóta már ez is csak 3 hónap) és a végén már csak ezt a 22000-et (akkor még 28 000 volt, csak azóta lecsökkentették) kaptam rendelkezésre állási támogatás címszóval (RÁT) és NEM találtam munkát, pedig bármit elvállaltam volna akkor már!
Aztán bekerültem a helyi közfoglalkoztatásba és eleinte 70 000 Ft-ért majd később 60 000-ért csináltam mindent, amit rámbíztak (csupa szar meló). Ebben volt mindenféle a legalja, de a szórolapozás volt a lakóhelyem környékén a leggázabb. Közben is kerestem munkát (mert ez ugye 2-3 havonta lejáró szerződéssel járt) és nem sikerült. Mindezt úgy, hogy tudtommal egy teljesen egészséges ember vagyok.
Mostani melómat is protekcióval sikerült megszerezni (immár 2 éve), ha nem lenne továbbra is közfogis lennék. Mindez Pest megyében történik, ami elvileg nem olyan rossz meló szempontjából. Ismerőseim mindegyike protekcióval került be a jelenlegi munkahelyére. Nem hülye gyerekek, mert ők meg építészmérnökök. Mégis azt mondják melót találni hátszél nélkül kurvanehéz a mai világbna.
Ez a mindenkinek van munka, aki keres az meg nettó baromság. Ha nincs hátszeled nagyon nehezen kerülsz be te bárhova is.. Ehhez még jön némi egészségügyi probléma, meg rossz földrajzi elhelyezkedés (határszél) és könnyen találod magad olyan szituban mint Imy.
Továbbá pályakezdőként én a helyedben nem nagyon osztanám az észt a munkaerőpiaccal kapcsolatban, mert még lövésed sincs az egészről...
30 vagyok maholnap (október) már én se nagyon ugrálhatok munkafronton, de amikor kikerültem a suliból 23 évesen akkor se volt könnyebb a helyzet egy fokkal sem.