Nem tudom, hogy te mi alapján döntöd el, hogy kula-e, vagy sem, de én szeretek a saját tapasztalataimra építeni. Rengeteget tökörésztem OS-ekkel, és mindegyik OS jó, csak attól függ, hogy mire. Pl:
XP. Ha jól be tudod állítani, teljesen jól működő rendszer, amit kb 2 évente nem árt újrapakolni, mert kb annyi idő alatt "kopik el", persze akkor, ha ésszel bánsz vele. Utána akarva akaratlan bejön egy vírus/spyware/egyéb finomság, ami gajra vágja az így is folyamatosan lassuló rendszert.
Vista. Ha jó géped van alá, akkor jól megy, bár rengeteg idegesítő dolga van. Szerintem nekem nincs túl szar gépem (c2d e6420 2,13ghz 4mb cache; 2GB 667mhz crossair ram, sata2 winyó, GF8500GT 512 vidkari), de nekem (saját tesztjeim alapján) sokkal lassabb volt (még sp1 után is), mint az XP. Persze, lehet hogy csak nekem volt pechem. Amúgy rengeteg jó dolog is van benne (auto driver update, izléses megjelenés [persze ez is izlésfüggő, kinek mi]). Nem tudom, hogy meddig tud menni, én 2 hónapot bírtam vele, és töröltem... Nem jött be na, ízlések és pofonok, már megint.
Linux (konkrétan ubuntu). 2008. 04-hó óta van fent a 8.04 32bites verzió a gépemen mint main OS. Amivel játszok játékokkal, azok elfutnak rajta, nem lassul, és minden kézre áll benne (mert mindent a kezem alá tudtam rendezni benne :P). Ha fizetnének se nagyon térnék vissza MS termékre. Most új kiadásnál pedig szerintem 64bites rendszer kerül majd fel a 32-es helyett. Mostani béta verzióval tesztelgetve remek sebességeket produkál a gépezet (vista, sőt xp is mehet a fenébe e mellett).
Win7. Szerintem alapvetően a vistának kellett volna ilyennek lennie, és akkor nem lett volna ilyen negatív visszhang az új MS OS terén. Gyors, régi gépeken is jól teljesít (sokszor veri az XP-t is tempóban), és a Vista kényelmi szolgáltatásai, és újdonságai is megtalálhatóak benne (iszonyatosan jól optimalizálva). Egyetlen egy bajom van vele, hogy "kicsit" sokat kajál a winyóból. Igenis egy rendszer férjen el 10 gigán kényelmesen programokkal együtt. (mostani ubuntunál a rendszer, tehát a / 3,8GB. És tömve van a programjaimmal, amiket nap mint nap használok).