• Epikurosz
  #58
  Azt hiszem ideje bevezetni a spontán vagy ad-hoc összeesküvés fogalmát.
  Ez gyakorlatilag olyan, mint a ragadozók működése: a hiénákat sem irányítja egy hiénakormány, ettől függetlenül ragyogóan együttműködnek a falkáik, és leterítik az antilopokat.

  A folyamatok valahogy így működnek a bankárvilágban, de a piti bűnözők világában is. Abban biztos vagyok, hogy amikor egy csapat rétinéger kaszákkal és kapákkal megjelenik egy vidéki település utcáján, és adott esetben lincsel is, akkor erre felkészítést kapott, mégpedig a jogvédőitől és a kisebbségi önkormányzatának botcsinálta vezetőitől.
  Arra azonban nem kell kioktatni őket, hogy csoportosan támadjanak meg idős embereket a házaikban, vagy védtelen járókelőket az utcán, és raboljanak. Ezek már spontán gaztettek, persze ezek elkövetéséhez is kell egyfajta társadalmi légkör, egyrészt a nehéz megélhetés, másrészt a büntetés elmaradása.

  Igazából, a társadalmat nem lehet leírni csak tudatos cselekményekkel. Természetesen az öntudatos emberek cselekvései mögött van tudatosság, de sok folyamat ösztönös, ami jól mutatja, hogy azért az ember az állatvilágból emelkedett ki, és nem szakadt el tőle.