2-3 év alatt nem nagyon lehet üj oprendszert írni, ezért ítam a Vista SP3/4-et.
Win7-ben az a fő újdonság, hogy benne van majdnem minden, amit Vistára igértek még annak megjelenése előtt (új filerendszer asztali vonalon szerintem belátható időn belül nem lesz). Vistát nem raktam a gépemre a hardver miatt (3 éves gépen nem tud semmi értékelhető pluszt adni a Vista az XP-hez képest), Win7 betát viszont kipróbáltam. Sajnos van pár driverprobléma, de ez nem a MS hibája, hanem az Nvidiáé meg a Creativé. Ettől eltekintve viszont szinte csak pozitív változásokkal találkoztam (ami számomra kicsit zavaró, az az álalánosabb felhasználókra szabott konfigurálási lehetőség, aki komolyabban akar foglalkozni a működéssel, annak többet kell keresgélnie a beállításokat, mint XP alatt). UAC szerintem jó ötlet, persze programok telepítésekor érdemes kikapcsolni. Keresője elég jó, a beépített rendszervisszaállító van olyan jó, mint az eddigi külső programok, multimédia téren is fejlődött (WMP11 lejátszófelülete pl nagyon tetszik). Akinek van 2 magos processzora, legalább 2gb ramja meg egy Dx10-es videókártyája, az mindenképpen jobban jár a Win7-tel, mint az XP-vel.