• Archenemy
    "Már megint olyat tulajdonítasz nekem, amit nem állítottam. Idézd, hol írtam azt, hogy a _pápa_ kényszerít személyesen? "

Azt írtad, hogy az egyházak kényszerítenek, a róm. kat. egyház is, márpedig a róm. kat egyház része a pápa is, tehát a pápa is kényszerít.

De ok, akkor belátod, hogy tévedtél, tehát akkor egyetértesz velem abban, hogy a pápa nem kényszerít semmire, ugye? Helyes.

"Aztán azt is idézd kérlek, hol írtam én az embriókról a korábbiakban?"

Vicces vagy, mintha nem erről szólt volna a cikk, nem ennek kapcsán jött volna a vita...

De egyszer elárulhatnád, hogy megy szerinted egy ilyen "kényszerítés" vagy "nyomásgyakorlás". Odaáll az inkvizítor az emberek mögé, csuhában, és belesugdossa a fülükbe, hogy "márpedig most azt csináld, amit mondok, különben felhelyezem néked az tüzesvasat", vagy mi? Mert ez kényszerítés, az ilyet elítélem.

Ha viszont a templomban a pap arról prédikál, hogy embriót ölni bűn, akkor egyrészt ezt csak az hallja, aki bement a templomba ennen szabad akaratából, másrészt ezután tudja mérlegelni, hogy mennyire voltak elfogadhatóak a pap érvei. Ezt én nem tartom kényszerítésnek, és nem ítélem el. És ha ezután az ember úgy cselekszik, hogy nem szavaz arra, aki embriókat ölne, hanem arra szavaz, aki nem, akkor ez van, demokrácia van, nem mondhatod meg valakinek, hogy mi alapján kire szavazzon.

"Kezdem úgy érezni, hogy vagy komoly szövegértési problémákkal küzdesz, vagy szántszándékkal tulajdonítasz nekem olyat, amit nem írtam."

Akkor már ketten vagyunk, én pontosan ugyanezt gondolom rólad.

Vegyük pl. ezt itt:
    "Éppenséggel te állítod azt, hogy a szólásszabadság azt jelenti, rákényszerítheted másokra a saját meggyőződésedből adódó normáidat!"

Megtisztelnél, ha leírnád, ezt miből gondolod.