• Archenemy
    "Galilei 1996-ig Pápai átok alatt volt mert azt mondta a nap körül forog a föld."

Erre tudnál valami forrást hozni, mert én nem találtam, enélkül pedig elég hiteltelen...

Viszonyt ilyet találtam:
    http://szkeptikus.blog.hu/2007/10/22/tevhitek_lexikona_az_inkvizicio_aldozata
    (Ott a Walter Krämer és Götz Trenkler: Lexikon der Populären Irrtümer c. könyvet jelölik forrásként)

"Galilei egész életében jó viszonyt ápolt az állami és egyházi hatalmasságokkal. Legnagyobb ellenségei valójában saját kollégái voltak, az egyetemi professzorok, akiknek gúnyolódásaitól félve Galilei csak idősen, 50 éves kora után merte elkezdeni Kopernikusz tanait hirdetni."

(Hmm.)

"Az egyház azonban figyelemre méltó toleranciával kezelte Galileit: a pápa audiencián fogadta, a jezsuiták kitüntetéssel jutalmazták tudományos érdemeiért, sőt, belenéztek a távcsőbe, és a Jupiter holdjait látván hagyták magukat meggyőzni arról, hogy a geocentrikus világkép tudományosan tarthatatlan."

"Galilei azzal tette próbára az egyház türelmét, hogy saját elméletét az egyetlen igaz elméletnek nevezte. Munkahipotézisként ugyanis gond nélkül elfogadták volna téziseit, de végső igazságként nem."

(hoppá, ezen a fórumon a vallásellenesek dogmákban hisznek? :p)

"Először a Medici-villában lakott a firenzei követ vendégeként, később pedig a Vatikánban kapott egy háromszobás lakosztályt, saját szolgával és kilátással a kertre. Nem sínylődött tehát kazamatákban."

(ez kb. olyan lehetett, mint manapság a gazdag maffiózók "háziőrizete")

"azonban a tudományos érvek nem voltak elegendőek ahhoz, hogy ejtsék a vádat, miszerint Galilei tiltott és téves módon abszolút igazságokról beszélt."

(tehát jól látható, nem az volt a baj Galileivel, hogy mit mondott, hanem hogy hogyan - tanait az egyetlen igazságként hirdette)

"A vád engedetlenségről szólt, a büntetés heti hét zsoltár felmondása volt három éven át, valamint egy börtönbüntetés, amit azonban Galileinek sohasem kellett letöltenie."

(jaj szegény)

Nah kb. erre meg az lesz a válasz, hogy "de akkoris fújfúj keresztesháború inkvizítor pedofilpap", nem pedig az, hogy "oké, tévedtünk, Galilei mégsem volt se kiátkozva, se meghurcolva".