IWimv2m.jpg
  • Pio
    Szerintem ebben a kérdésben mindenki valamilyen szinten saját magából indul ki.
    Én szeretek nonprofit tevékenységekben részt venni. Csináltam már elég sok mindent és szoktam mostanában is. Beszélgetés öregekkel, idősek tanítása számítógépkezelésre, játszás árva gyerekekkel, ruha- és élelmiszerosztás katasztrófa sújtotta területen, közösségi játszótér építése, szemétszedés, satöbbi, egy szóval tényleg elég sok ilyen jellegű dolgot csináltam és higgyétek el, megvan az a réteg, amelyik totálisan másképp áll ezekhez a dolgokhoz és legalább annyi örömét leli abban, hogy ha vesz 10ezer forintért társasjátékokat és odaadja az árva gyerekeknek és játszik is velük, mint abban, ha magának vesz valami videójátékot 10ezerért és azzal játszik.
    De persze itt is megjelennek a haszonlesők, akik miatt aztán az emberek többsége bizalmatlan az egész rendszerrel szemben.
    Ez leginkább az adománygyűjtésre igaz, azt tényleg egyszer csináltam és soha többet, az emberek úgy szólnak hozzád, mint egy darab sz*rhoz, mert azt hiszik valami szemét csaló vagy, hisz vannak szemét csaló adománygyűjtők és persze egyszerűbb kollektív ítéletet hozni, mint nyitottnak lenni.
    Nyilván hasonlóan "színes" a torrentezés hátterében állók palettája is. Mondjuk őszintén szólva szerintem akik ezt pénzért csinálják, azok nem trackerekkel szórakoznak, hanem smswarezzel. Szóval én továbbra is reálisnak érzem azt, hogy a torrentezés háttéerében elég sok olyan ember van, akik hobbiból és/vagy meggyőződésből csinálják.
    A pénz áldozása a célra minden nonprofit dolognál vízválasztó, ezt én is tapasztaltam. Én se szívesen költöttem semmire pénzt, de volt olyan is, aki totál szegényes volt, kopott ruhákat hordott mégis mindig vitt a nénihez, akihez beszélgetni járt valami kaját, mert a néni még csóróbb volt.
    Azt is fontosnak tartom megjegyezni, hogy fiatalként, amíg az embernek nincs önálló keresete és a havi párezres zsebpénzből meg a karácsonyi ajándékokból él nehezen gondol bele abba, hogy mi van akkor, ha valakinek minden hónapban becsúszik a rezsi/kaja/ruhapénz mellé pénzesebb meló esetén akár egy ötjegyű összeg és esetleg nincs családja, amire költhetné. Nyilván azok, akik még wowból is törtszerveren játszanak, mert a havi 3ezer forint az sok nem fognak torrenttrackert üzemeltetni.