• DcsabaS
    #211
    Kedves frenk007 #209!

    Ha megengeded, én csak a #209-es üzenetedre reagálok, mert a #210-es ennek a mutáció nélküli másolata, s így evolúciós szempontból nem jelent mérhető nagyságú előrelépést :-)...

    "... Akkor a te példádból az jön ki hogy nincs véletlen.:)"
    Ez NEM IGAZ! Az én példám szerint, ha pusztán a szigorú törvényekből indulunk ki, akkor a világnak változatlanul állandónak kellene maradnia. Nem lehetne benne semmiféle bizonytalanság, semmiféle határozatlanság. Csakhogy van! Látjuk, hogy van. Ezért a világ egyszerűen nem lehet olyan, hogy szigorú törvényekkel maradéktalanul leírható legyen. A törvények nem vonatkozhatnak teljes pontossággal és hézagmentesen mindenre. A törvények bár önmagukban pontosak, éppen ezért nem vonatkozhatnak a valóságra egzaktul. A világban kell léteznie olyasminek is, amit nem törvények írnak le, amelynek nincs előre megjósolható eredménye, amely előre kiszámíthatatlan. (Vagy ha így jobban tetszik: ha az Univerzum teremtett dolog, akkor a teremtése még NEM FEJEZŐDHETETT BE.) Persze megtehetjük, hogy a pontosan érvényesülő törvények helyett eleve pontatlanul érvényesülő törvényekről beszélünk. De a tapasztalás szerint kalkulációknál ez nem sok haszonnal jár, eredményesebbek vagyunk, ha szétválasztjuk a pontos törvényeket és a határozatlanságot eredményező véletlen tényezőt.


    "Ugyebár amikor létrejön egy sejt szintü osztódás, akkor a 2 másolat azonos genetikai "programot" kap"
    Ez NEM IGAZ. Már maga a másolódás sem műkődik teljesen pontosan, már itt is megjelenik a véletlen hatása. Az utód sejtek genetikai programja később még külőnbözőbbé válik, ahogyan egyéni életük is külön utakra kerül.


    "... DE ha a "hiba" pozitív a túlélés szempontjából, akkor az eredetit kiszoritva elterjedhet, vagy kiszorítás nélkül külön tipussá válva új "fajt" ill. fajtát eredményezhet."
    IGEN, ez IGAZ. Bár megjegyzendő, hogy egysejtűeknél is nagyon ritka az ilyen súlyú pozitív változás. A genetikai változások többnyire károsak, vagy közömbösek.


    "Kérdezhetnéd hogy a másolási hiba véletlen műve vagy sem. "
    A kérdés jogos és fontos, de a kreacionisták rendszerint erre is helytelen választ adnak. (A Tiédet majd ezután olvasom el.) Az evolúcióelmélet nem azt definiálja, hogy a replikációnál feltétlenül véletlen eredetűek legyenek az eltérések, mert csak annyi kell, hogy legyenek ilyen eltérések, bármi is az eredetük, akár a vak véletlen. (Az ugyanis nyilvánvaló, hogy a másolódás folyamatát a törvények és maga az élőlény is befolyásolja.) A replikációt leginkább zavaró hatások egyébként nem a mindenféle sugárzások, hanem a nem (jól) szabályozott kémiai hatások.

    "Egy atom eletronokból protonokból és neutronokból áll. (punktum nincs bontás távább)"
    Ezt nem tudom miért gondolod (ráadásul "punktum").


    "Nocsak..a törvény sem biztos hogy abszolút pontosak? :)"
    Feltalátad a spanyolviaszt :-). A törvények maguk lehetnek abszolút pontosak, de akkor az érvényességük nem lesz az. (Lásd fentebb.)


    "HÁT akkor ha minden "törvény" ennyire megbízható, akkor jólnézünk ki."
    A tapasztalat szerint mégis elég jól tudunk velük manőverezni. De nem úgy, hogy abszolút pontosan teljesülőnek tekintjük őket, ha egyszer nem azok, hanem figyelembe vesszük a lehetséges eltéréseket is.


    "Ugye mi az időben lineálisan és egy irányban haladunk. "
    Ez sem igaz teljesen pontosan.


    "Másik.. tudok hozni arra példát hogy a megtörtént is változik."
    A "megtörtént"-et én nem szeretném így értelmezni. (A megtörtént eseményekről való jelenbeli vélekedés más kérdés.)