• frenk007
    #210
    Bocs

    No akkor lássuk csak...
    A világ rendszere látszólag több (sőt rengeteg) véletlen dolgot tartalmaz.
    DE a kombinációk száma szinte végtelen. IGY a véletlen valójában egy bizonyos kombináció a rengeteg lehetséges közül. Namármost a kombinációkat elméletileg fel lehetne sorolni és le lehetne jegyezni (persze a nagyon nagy számuk miatt a gyakorlatban nem). Akkor a te példádból az jön ki hogy nincs véletlen.:) Mivel lejegyzett minden lehetséges kombinációban az is benne lessz. (főleg a sorrendi kombinációs hálótazok jó példája a soksok lehetséges kimenetelre)
    Nézzük az evolúciót...
    Ugyebár amikor létrejön egy sejt szintü osztódás, akkor a 2 másolat azonos genetikai "programot" kap. NODE a másolásban hiba is becsúszhat. Ha a "hiba" rosszabbat (életképtelent, hibást) eredményez, akkor az elpusztul. DE ha a "hiba" pozitív a túlélés szempontjából, akkor az eredetit kiszoritva elterjedhet, vagy kiszorítás nélkül külön tipussá válva új "fajt" ill. fajtát eredményezhet.
    Kérdezhetnéd hogy a másolási hiba véletlen műve vagy sem. NOS a másolási hibát (mutációt) sok minden okozhat. Sugárzás (amiből volt elég a föld kezdeti korában és ma is akad bőven), elemi vegyi illetve komplex vegyi hatás is játszik, de a környetez "igénye" is bejátszik mint pl a környezet hőfoka. DE ez mind mind képletezhető elvben.
    Lássuk a törvényeket...
    Egy atom eletronokból protonokból és neutronokból áll. (punktum nincs bontás távább)
    Ez egy törvény. Igaza lenne? Akkor mivan a kvarkokkal, leptonokkal, bozonokkal,stb?
    Nocsak..a törvény sem biztos hogy abszolút pontosak? :)
    HÁT akkor ha minden "törvény" ennyire megbízható, akkor jólnézünk ki.
    Hameg nem pontosak, akkor ezexerint a reprodukálhatóságuk is számilag korlátozottan megismételhető. (xmiliárdonként kivétel keletkezne...)
    Időrendiség...
    Ugye mi az időben lineálisan és egy irányban haladunk. NODE ez nem jelenti azt, hogy minden igy tesz. (és hogy midnenki) Innentől a jelen és a jöző és a mult már nem is olyan "egészbiszos". Persze ez fikció. De jól mutatja a "lehetséges" kivételt.
    RND...
    Nos igen. én is arra utatam hogy a véletlenszerü sem véletlen. => a véletlen sem véletlen.
    Csak még az RND jóslása annak viszonlagos egyszerűsége miatt "nem művészet", a véletlen jóslása már nagyságrendekkel nehezebb és a gyakorlatban kivitelezhetetlen feladat.
    Statisztikai módszerek segíthetnek de azok nem konkrétak, sokkal inkább "átlagok".
    A valószínüség számítások nem nehezek, de nem is hoznak 1 biztos "tippet"!!!
    Másik.. tudok hozni arra példát hogy a megtörtént is változik.
    Pl.: Történelem!! IGEN itt a már megtörént események is változnak. HA más nem is de a megitélésük feltétlenül.
    Pl2.: Ki nyer egy adott versenyen. 1. géza 2. pál 3. gábor. Itt úgytünhet géza a nyerő DE...
    Mivan ha a verseny után 1 hétre gézát és pált dopping miatt kizárják... :) Igen igen.. Gábor a nyertes. (jó ez kicsit erőltetett példa)

    NA ennyit mára..
    pápá