• DcsabaS
    #202
    Ugye a védettség nem a különféle génszekvenciák, hanem csak a vírus fehérjeburka ellen alakul ki. Ezért a legtisztább módszernél nem is adnak be mást, csak a DNS-étől megszabadított üres fehérjeburkot. (A DNS-t a kivonás előtt még esetleg roncsolják is, biztos ami biztos alapon.)

    Kevésbé tiszta, és éppen ezért kissé kockázatosabb módszer, hogy tényleg beadjuk a vírus DNS-ét is, pontosabban komplett (szaporodóképes) vírusokat, de erősen "meggyomrozott" állapotban, hogy ne legyenek már annyira virulensek, és a szervezetünk kifejezetten jó eséllyel legyen képes legyőzni.

    Önmagában egy védőoltásba csak úgy belekeverni egy DNS génszekvenciát (pl. a H5N1 DNS-ének egyes részeit) teljesen hatástalan lenne. Csakis akkor lehet hatásos, ha valamilyen szaporodóképes hordozó vírus DNS-éhez illesztjük jozzá, és így a hordozó vírus szaporodásakor az adott génszekvencia által kódolt fehérjék is legyártódnak. Így elméletileg valóban lehet immunválaszt kiváltani a H5N1 ellen is. Ez még NEM jelenti a komplett (szaporodóképes) H5N1 legyártását, sem azt, hogy az eredménül kapható vírus különösen szaporodóképes lenne. De akkor is azt jelenti, hogy megalkotunk egy hibrid vírust, amitől egyébként szokás tartani.

    A veszélyessége végül is azon múlik, hogy találnak-e megfelelő génszekvenciát a H5N1-éből. Amelyik olyan fehérjét kódol, amely nem ruházza fel új funkcióval a hordozó vírust, hanem csak a ruháján lesz egy újabb folt.