• DcsabaS
    #190
    Kedves toto66 #187 !

    Szerintem a társadalomban a rendszer szintű problémákat főleg az okozza, hogy olyanok (is) hozzák a rendszert érintő döntéseket, akik nem értenek hozzá, vagy nem is a társadalom érdekei szerint akarnak eljárni. Ez amúgy a demokratikus berendezkedés egyik legsúlyosabb gondja, ugyanis a demokrácia nevében olyankor is erőltethetik az egyenlőség eszméjét, amikor nem szabadna. Mert ugye vannak TÉNYKÉRDÉSEK (szakmai kérdések), ahol nincs helye a demokráciának, és vannak a jövőre vonatkozó szabad választási lehetőségek, ahol viszont VAN.

    A felzárkózás témájához tartozó ténykérdés pl., hogy hiába zárjuk össze a legkiválóbb nem cigány diákokat a nem éppen olyan kiváló cigány fiatalokkal, előbbiek nem fogják tudni magukkal húzni az utóbbiakat. Ha történik valami, akkor az csak a fordítottja lehet, amiként a falusi (vagy dakota?) ember sem igen lát példát arra, hogy a zsák krumpli közé kevert rothadó szemek megjavulnának a többiek hatására - inkább mindegyik megrothad.

    Előrehúzó hatás csak hasonszőrűek között van, amikor a másik követése reálisnak látszó lehetőség - és még ilyenkor is csak ritkán. Ezért az elsúlyosbodott problémáknál az elhatárolás a legfontosabb teendő, hogy ne nőjön a baj (ezt a szegregációt manapság bűnösnek tartják), aztán kit-kit hozzá hasonlók osztályaiba kell helyezni, azzal a lehetőséggel, hogy a fejlődése függvényében magasabb osztályba léphessen. Mindez réges-régen kitalált dolog, és még a teljesen politikamentes játékok készítői is tudják (lásd pl. QuakeLive).

    Nyilván sok egyéb példát is lehetne hozni. Azért inkább csak annyit jegyeznék meg, hogy egy viszonylag kis probléma is igen nagy bajt okozhat, ha makacsul félrekezelik.

    Illetve még1 megjegyzés. Demokráciában a mégoly gazember politikusokat is mi helyezzük a hatalomba (közvetve vagy közvetlenül), mert bevesszük azt a demagóg dumát (összetevői: 99 százalék lényegtelen igazság és 1 százaléknyi lényeges, de elbújtatott hazugság - jól felrázva, nem keverve, majd ízlés szerint tálalva), amit kimondottan ebból a célból alkottak meg. Ezért nemcsak a társadalom befolyásolja az egyének civilizációs szintjének alakulását, de az egyének civilizáltsága is a társadalom további fejlődését.