• DcsabaS
    #184
    "A jövőben még kevésbé lesz az. A normális ember megleli az érvényesülés útját."

    A saját tapasztalataim ennek ellentmondani látszanak. Mert noha az általános iskolában, ahová jártam a gyerekek kb. 10-15 százaléka volt cigány és nem pontosan ugyanez a 10-15 százaléka úgyszólván értelmi fogyatékos, de azért a cigányok között is jócskán akadtak kifejezetten értelmes, jóravaló gyerekek, akiknek semmilyen gyakorlati esélye sem volt gimnáziumba, vagy akár szakközépiskolába jutni. A gimnáziumban talán minden 100. gyerek volt cigány. Az egyetem még rátett erre is egy lapáttal (KLTE, Debrecen), mert a 2000 diák között volt talán vagy 2. Ezreléknyi.

    Pedig a társadalmi élet minden területén szükség volna cigányokra, már ha a cigányok integrálódását, civilizálódását elő kívánjuk segíteni. Ugyanis csak ők és csak így mutathatnak megfelelő példát a többieknek. Szükség van cigány szakmunkásra, cigány rendőrre, cigány pénztárosra, cigány postásra, cigány óvónőre, cigány tanárnőre, cigány mérnőkre, cigány orvosra, cigány festőre, cigány tudósra - nemcsak cigány zenészekre és politikusokra (újabban).

    Mindez tehetségkutatás nélkül azért nem megy, mert nincs annyi pénz és erő a társadalomban, hogy azt azokra is forgácsolhatná, akik NEM akarnak emelkedni.