• Epikurosz
    #179
    Nem kell sokat hozzátennem ahhoz, amit leírtál.

    Annyiban egészíteném ki - és ez nem saját találmány, hanem olyan pszichológusoktól olvastam, mint pld. az általam nagyra becsült Bagdi Emőke - , hogy az első 3 életévben sok minden eldől.

    Na, de mi van akkor, ha a szülők alkalmatlanok a szülői feladatra? Mert ugye gépkocsivezetéshez kell jogosítvány* (persze azt is meg lehet venni pénzért), de ahhoz, ami ennél sokkal bonyolultabb, a gyerekneveléshez nem kell semmilyen szakmai felkészültség, mert feltételezzük, hogy ez minden emberben megvan. Illetve, dehogy feltételezzük, hisz örökbefogadáskor azért aprólékosan vizsgálják, hogy alkalmas vagy-e szülőnek.

    Vér szerinti gyermek esetében ezt nem vizsgálják, mert az kvázi a tulajdonod. Persze, ha bűncselekmények sorozatát követi el a gyerek, vagy téged letartóztatnak, akkor a gyereket gyámság alá helyezik. Utólag.

    _______________________
    * A jogosítvány példája, amúgy, nekem kedvenc vesszőparipám, fel is hozom egyre-másra. Mert a gépjármű vezetése egy veszélyes üzem, orvosi alkalmassági vizsga kell hozzá, de vezető politikusnak lenni, ahhoz nem kell orvosi alkalmassági vizsga.