• DcsabaS
    Kedves frenk007 #159!

Ha igaz is, hogy az evolucionisták között több a materialista (speciel én is az vagyok), távolról sem szabad közéjük egyenlőségjelet tenni. Vannak hívő evolucionisták is. Köztük nagyon sok tudóssal, akik az evolúcióra egyszerűen úgy tekintenek, mint Isten (egyik) teremtő módszerére. (De erre már korábban is utaltam.)

Sőt, a materializmus és az ateizmus sem takarnak azonos fogalmakat, noha közöttük is elég nagy az átfedés. Én konkrétan pl. materialista vagyok, de NEM vagyok ateista. Az ateizmust is egyfajta (felesleges) vallásnak látom, olyannak, amely valamilyen dacból hirdeti, hogy "nincs Isten" (bármit is jelentsen az :-)...)

Tehát az evolúcióelmélet nem zárja ki az anyagon túli létezés lehetőségét és esetleges szerepét, csak éppen közvetlenül nem foglalkozik vele. (De ha valakinek mégis fontos rátalálnia, annak alighanem a mutációkat is okozó véletlen eseményeket kell közelebbről tanulmányoznia, amelyek a fizika jelen állása szerint minden porcikájában átitatják a kozmoszt (lásd a Heisenberg-féle határozatlansági relációt), végtelenül és kifürkészhetetlenül.)

A materializmus pedig nem jelent feltétlenül istentagadást, csupán egy olyan józan (takarékos) gondolkodást, hogy csupán azokból a dolgokból induljunk ki, amelyekre feltétlenül szükségünk van és a létezésük biztosnak látszik.

Erkölcsről és felelősségrevonásról:
    Én erről azt gondolom, hogy a tényleg erkölcsös gondolkodás NEM a felelősségrevonástól való félelmen alapul, hanem a közösség (mások) érdekeinek belső, természetes, ha tetszik lelkiismeretes figyelembe vételén. A büntetés és az azzal való riogatás azoknál lehet "módszer", akiknek az erkölcsi érzéke csökevényes (gzerekeknél még elmegy).

"Ha csak pusztán egy „”anyag vagy ami alulról felépítkezett” akkor, az életnek nem sok minden ad értéket. Hol a méltósága az emberi fajnak az evolúcióban???"

Én másképp gondolom. Ez egy fantasztikus lehetőség és kihívás is egyben. Miénk (is) a felelősség, hogy élhessünk a teremtés lehetőségével. Nem hinném, hogy Istennek, ha van, lenne ennél különb érdeme a méltóságra.