• DcsabaS
    #109
    hollófernyiges #106
    Hát igen, a vírusok minden egyébként nélkülözhetőt a gazdasejtből vesznek, azt a megfelelő ideig használják (irányítják), de később nem tartják meg. És ugye vírusnak nem azt a komplett sejtet nevezzük, amely a virális DNS/RNS hatása alatt működik (noha ez még él!), hanem csak azt a spóraszerű minimális valamit, amely képes erre az útra vinni a gazdasejtet.
    Amúgy abban én biztos vagyok, hogy idővel nagyszámú átmeneti esetet fedeznek majd fel, hiszen a mai vírusokat olyan optimalizáció eredményének tartom, amelyen elindult a Chlamydia trachomatis is. Az élet keletkezésének és korai fejlődésének megértése szempontjából viszont pech, hogy a vírusok esetében pont a legősibb biokémiai struktúrák bizonyulnak nékülözhetőnek - hiszen azok minden élőlény belsejében adottak.

    Távoli analógia lehet akár maga az ember is (ha most ezt tekintjük az alapvető élőlénynek). Ez is egy sokkal egyszerűbb dologból fejlődik ki, a zigótából. Persze kellenek bizonyos körülmények, de a lényeg az, hogy az emberi zigóta NEM EMBER, mondhatni NEM ÉL EMBERI ÉLETET, hanem csak azt tudja, hogy EMBER KIFEJLŐDÉSÉT OKOZZA - ha felhasználhatja bizonyos körülmények (anya) anyagait és szolgáltatásait. Ezért az anya (és egyébként a társadalom) nélkül nem is lehet megállapítani pusztán a zigótából, hogy közvetve mi mindenre képes.