Vélemények az autóvezetésről
  • SLICK
    #75
    Mivel már lassan másfél éves tapasztalattal rendelkezem az autóvezetésből, gondoltam megosztom a tapasztalataimat.

    Ott kezdeném, hogy egyes oktatók valóban szarnak az egészre. Valahogy elmagyarázza, elmakog vmit, hogy ezt nem így kellett volna, van aki meg leordítja a fejed (ami valljuk be nem a legmegfelelőb főleg, ha vezetésről van szó. Barátnőmnek úgy elvette az önbizalmát, hogy 1 év csúszással kezdett neki újra a forgalomnak). Szerencsére nekem rendes oktatóim voltak, mindig készséggel segítettek, normálisan elmagyaráztak mindent, amikor már vezettem ott nem volt ordibálás, ha vmit elkúrtam, természetesen felemelte a hangját, hogy szedjem össze magam és figyeljek jobban oda (igaz eleinte paráztam a forgalomtól szóval innen kifojólag jött a figyelmetlenségem/kapkodásom), de a végére mégis csak megtanultam. Sztem fontos az, hogy az oktató úgy kezeljen téged mintha régóta ismerne, szóval olyan baráti hangulatot alakítson ki. Ez sokat segített nekem is és kicsivel bátrabb is voltam.
    A másik, a tényleg debil hülyegyerekeket valahogyan ki kellene szűrni. Amint autót kap, elkezd menőzni, hogy de jó most akkor bejáratjuk, aztán úgy bejáratja, hogy egy fával való ütközésnél a kormányt ketté állalja. Mondanom sem kell, az agyáig felment az álla és meghalt. Tudom, mert sógorom tűzoltó (én is annak készülök) és sokat lát ilyeneket. Tényleg szar abban a tudatban menni a családoddal, hogy bármikor jöhet egy menyét és belédhajt modjuk előzés közben szemből. Hiába figyelsz, ha vki meghal a kocsiban, ilyen okok miatt. És ez a sajnálatos. A kamionsofőrök között is van néhány fiatalabb egyén, aki azt hiszi, hogy ő most akkor árkon-bokron áthajthat, akkor sem lesz semmi, aztán ha összeröffenünk, én halok meg, ő meg megússza néhány karcolással.
    Amúgy van itt valaki aki debreceni és a közeljövőben szeretne jogsit szerezni? Mert akkor megmondom melyik volt az a suli, garantáltan megtanul vezetni.

    Most beszélnék kicsit a vezetési tapasztalatokról:
    A magyar mentalitással alapvető gondok vannak. Tényleg annyi nyomorult állatja van a Földnek, hogy namég. Ha én nem figyeltem volna, akkor legalább 30 balesetem lett volna. Sok az idegbeteg barom, dudál ész nélkül, akkor olyan manővereket produkál, hogy agyam eldobom. Siet, nem figyel, leszarja a másikat, akkor még be is szól, ha te netalán normálisan vezettél akkor is. Mondjuk jó párszor az is fel tud húzni, ha valaki nem bír menni előttem, tököl, hirtelen befékez mert nem figyelte az előtte levőt, hogy az mit csinál. Na meg a másik, ha szarakodik a parkolással, vagy csak úgy megáll és kint hagyja a tragacsának a farát, mert olyan kedve van, én meg kerülgessem őt, ami nagyon finom tud lenni, ha a belső sávban jönnek néhányan és még meg is kell várnom míg elmennek, közben mögöttem meg azt hiszik én faszolok.
    De múltkor is, megyek Debrecen belvárosában, akkora út van, hogy egy kamion keresztben elfér. Előttem ment egy srác régebbi tipúsú Renault-val, kiteszi jobbra az iráyn jelzőt, fékez, persze én is, eddig semmi baj nincs is, viszont ami ezután jött... A tőgyarcú barátunknak közel 20 méter hosszú és legalább 3-4 méter széles bejáró állt a rendelkezésére, de nem az hogy beáll rendesen, hanem csak felhúzódik a bejáróra úgy, hogy totál befékez, nehogy 20-nál gyorsabban álljon rá, sőt a kocsi hátsó fele kint van. Én meg ugye max 30-ig fékezek, hisz godoltam úgyis beáll, meg hát ennyivel simán be lehet fordulni bárhová, ahol ekkora hely van. Olyan hirtelen fékezett, a kormányt meg éppen el tudtam tekerni, hogy kikerüljem. Volt egy másik hasonló esetem, nőci jobbra kibassza az irányjelzőt, be akar állni a parkolóba. Eleinte rendesen lefékez, pont megfelelően, hogy be tudjon fordulni, megint csak annyira lassítok, hogy beérjen, legalább a motor is kímélve van. Ez meg miközben fordul, megint csak befékez, de hogy mi a szarnak? Pedig 2 autónyi hely volt ott is, szembe senki sem akart kijönni... Nem értem kanyarba minek fékeznek, ilyenkor télen meg nagyon jó is lehet, úgy megcsúszik majd, aztán leshet, hogy hogy összetörte az autóját.

    Szóval ilyesmi és ehhez hasonló eseteim voltak már eddig. Tényleg csak ajánlani tudom, hogy nagyon figyelmesen vezesstek, mert sok balesetet előzhettek meg vele, még akkor is ha más volt a vétkes. És ne próbáljatok, meg egyáltalán menőzni, hogy az én kocsim de nagyon fasza, de ha te hülye vagy a vezetéshez, akkor hagyd. (Akinek nem inge...)