Vélemények az autóvezetésről
-
Nekem feleségem most tanul vezetni, asszem még 3 óra rutinja van hátra a vizsgáig. A keresztapám oktató, nála tanul. Szal mindkét oldalról látom nagyjából a dolgot :)
Én 14 éve szereztem meg a jogsit, de ahogy látom kb. ugyanaz van most is. Annyit fejlődött a rendszer, hogy már nem papírra nyomtatott tesztlapok vannak, hanem számítógépen csinálják, és ott variálja a gép a válaszokat, szal nem feltétlenül megoldás az, hogy valaki bemagolja, hogy a válaszok a,b,b,d,a,c... Az egészségügyi oktatás sokat fejlődött, sokkal több mindent megtanítanak, sztem ez jó dolog. Amikor még én tanultam, szinte csak ladák meg skodák voltak tanulóautónak, elvétve volt 1-2 suzuki is, szal kicsit küzdelmesebb volt az autó kezelését megtanulni (én kicsit megszoptam, mert télen ladával 15 centis hóban vezetni tanulni érdekes dolog :)).
Sztem igazából ott van a gond, hogy manapság már az alsó kategóriában is vannak 90-100 lóerős gépek 800 kilós súllyal, aztán ezek mennek is rendesen, és 30 óra tapasztalattal tud ez a kombó életveszélyes szituációkat eredményezni.
Nekem miután megvolt a jogsim apám odaadta néha a 65 lóerős diesel sierrát, na az mindent tudott csak gyorsan menni nem :) Utána volt kispók, maruti amik szintén gyengécske verziók, de arra tökéletesek voltak, hogy tényleg megtanuljak vezetni. Aztán mikor elkezdtem melózni, akkor vettem erősebb autókat, és nem volt akkor már az, hogy na akkor most kanyarban gyorsítok és meglepődök ha elkezd kifelé menni a segge vagy az orra.
A másik meg az, hogy lehet akárki akármennyire rutinos, tapasztalt, egy kis figyelmetlenség, és kész a baleset. Erre példa az, hogy novemberben hátulról rommá törte az autómat egy helyijárat busz. Álltam a kereszteződésben, kanyarodtam volna balra és a szemből jövőkre vártam, mikor hátulról fékezés nélkül belémjött a busz. A buszsofőr 50 év körüli faszi volt, aki 30 éve vezet buszokat, és annyi volt, hogy sietett mert késésben volt, és épp a tükröt figyelte és nem azt hogy ott állok előtte. Szal megbaszhatja a rutinját.
Sokan nem fogják fel, hogy az autó az életveszélyes üzem, és azt hiszik megy az magától is, és nem figyelnek oda a vezetésre. A sok telefonálós, rádiótekergetős, olvasós lazulós baromnak ajánlanám azt, hogy csak úgy 30-as sebességgel csattanjon egyszer, és utána csinálja azt, hogy 150-nél fél kézzel kormányozva, telefonálás közben szendvicset egyen, miközben az anyósülésen lévő notebookon híreket olvas.