Vélemények az autóvezetésről
  • Hixer
    Hát igen sokan gondolkodnak hasonlóan...

A realitás azonban az, hogy ha valaki légzés és keringés leállás bekövetkezett, vagyis kellene lélegeztetni és szívmasszázst csinálni, de senki nem kezdi el, akkor a mentők három okból kezdik meg ezt, mikor kiérnek:

1. nagy a tömeg és "show" kell, mert mégis rombolja a mentők hírnevét, ha nem is próbálkoznak, mégha ennek realitása 0 is

2. protokoll gyakorlás, fontos, hogy erre megfelelően emlékezzenek és a technikát tökéletesen tudják

3. egyébként pedig, ha család jelen van, vagy fiatal a páciens akkor elkezdik

DE a tény az, hogy nagy eséllyel nem javul az állapota, vagy ha sikerül stabilizálni, akkor agyi aktivitás már nincs jelen. Nem én találom ki ezt, mentőorvos közölte, engem is meglepett.

Az első indok ésszerű, nem akar senki az áldozata lenni a bosszúszomjas családnak, aki esetleg perel, hogy rosszul végezted az ellátást. Ezt nem könnyű azonban, általában három dolgot kell bebizonyítani, hogy kimondják te voltál a hibás:

1. A te kötelességed volt a beteg ellátása.

Onnantól kezdve a te kötelességed, hogy megkezded az elsősegélynyújtást, ennek akkor van vége, ha átadtad a beteget mentőorvosnak vagy a te életedet is veszélyezteti ha tovább maradsz, nem hagyhatod el a helyszínt.

2. Nem megfelelően végezted a feladatodat.

Ijesztően hangzik, ebben benne van az, ha a képzéseden túlmenő dolgokat csináltál, például felvágtad a mellkasát, vagy csövet dugtál a tüdejébe az embernek, mert láttad a Vészhelyzetben, hogy ezt kell, és az is benne van, hogy nem megfelelően csináltad az elsősegélyt. Ezt úgy állapítják meg, hogy egy hasonlóan képzett értelmes ember, hasonló körülmények között, mit tett volna, nem pedig, mi van a tankönyvben.

3. A kár ami keletkezett egyértelműen a te munkásságod következménye.

Akkor nem lehet téged hibáztatni természetesen, ha a baleseti szövődményekbe belehal, független a te elsősegélynújtásodtól.

Általában ezt a hármat kell bebizonyítani ahhoz(mindegyiket!), hogy felmerüljön a gyanú, hogy te okozhattad a halált és egyébként rendben lett volna(ritka). Érdemes a fejben tartani a protokoll sémát és ha bármi történik nem elmenni, mert azzal a képzéssel amit ma kap az ember nehéz olyan kárt okozni ami súlyosbítaná a helyzetet, tényleg.

- odamegyek, megrázom, rákiáltok, (ráfújok a szemhéjára) ha nem válaszol
    - segítségért kiáltok, majd
    - száját megnézem van-e benne valami (kiszedem ha van), fölé hajolok, mellkasát nézem legalább 10 mp-ig, mozog-e, fújja a fülem kiáramló levegő? (ha jól tudom pulzust már nem kell nézni ma) nem lélegzik?
    - ha eddig nem hívta senki a 104et, nincs senki a közelben én hívom, majd
    - 30 mellkaskompresszió (1 mp alatt minimum 2, inkább a 3), majd 2 befújás, majd 30 kompresszió stb.
    - addig csinálom míg ki nem jönnek a mentők

Ennyi a legalapvetőbb, namost itt nem lehet mit nagyon rosszul csinálni. Azért mert nem volt helyes a lélegeztetési technikád teljesen, nem szegted hátra a fejet például, vagy gyenge kompressziókat csináltál nem tesz büntethetővé, még mindig többet tettél, mintha elsétáltál volna.

Lehet ma már a jogosítvány elsősegélynél nem oktatják a szívmasszázst. Hiba. Rossz esetben is eltörsz pár bordát, de azt azonnal megérzed az tuti és visszafogsz. Később az begyógyul, de legalább él a beteg. Érdemes megnézni videókat róla vagy elmenni BLS tanfolyamra Vöröskereszthez, ahol rendesen mentőorvos megtanítja. (Kinyújtott könyök, egyik tenyered fej felé néz, másik C alakban átfogja, alsó bordaívtől, ami kitapintható magadon is 3 ujjnyira felfele rakod a tenyered alját, a beteg felé hajolsz, csípőből nyomsz, egész törzsed mozog, nem karból pumpálsz, nem ugrálsz mint a duracellnyuszi.)

Hallottam ám olyanról, hogy mentők rohantak ki, összeesett nénihez, azért mert mondták, hogy egy családorvos megkezdte azonnal az újraélesztést, épp a helyszínen volt. Kiértek erre a csávó körkörös masszírozó mozdulatokat csinált, mint valami wellness szalonban. Nem tudom hol tanították neki a "szívmasszázs" fogalmát.

Persze lehetsz az is aki továbbsétál.