• valamit
    Na álmodok egy... mondjuk csak közepeset:
    Képzeld el, hogy a nagyhatalmak űrversenyt folytatnak. A hadiipari megrendelések nagy részét ezzel fednék le, ezzel kiküszöbölve sok háborút, ugyanakkor biztosítva, hogy szükség legyen a technológiai fejlődésre, innovációra. Pl. előbb a Marsra szállásért (jó, persze még az előtt is lehetnek lépések), majd ilyen-olyan bányászatokért (ezzel kiküszöbölve vagy még inkább kitágítva bizonyos helyi korlátokat), végső soron majd talán kolonizálásért versenyeznének. (tudom, tudom utóbbi eléggé sci-fi ma). Ezzel egy időben a kisebb országok a konfliktusaikat mediációval, gazdasági háborúval illetve olykor nagyhatalmi beavatkozással végzik, utóbbiak ha a mediáció sikertelen és a gazdasági eszközök is, akkor a fegyvereket megelőzőleg még például különféle klímafegyvereket vetnek be a meggyőzés érdekében. (Ez utóbbival azt is segítik, hogy az ökoszféra mindig kiemelt figyelem alatt legyen illetve, hogy a háborúk ez által is minél ritkábbak legyenek.) Ezen túlmenően a kisebb országok így-úgy részt vehetnek a nagyjaik űrversenyében (erősítendő a kooperációkat), illetve a közvetlen közeli űr piaci alapú meghódításában. (ezzel a vállalkozói szféra is helyet kapna az űr felé irányuló innoviációkban) A szegény, éhező, fejlődő országoknak, ahogy a későbbi kolonizálásnak segítség lehetne a géntechnikával kísérletezett növények, hogy pl. olyan országok is tudjanak növényt termelni, olyan területeken is megéljenek növények, ahol eddig nem. (itt is lehetne együttműködés a gazdag, kutatásokat folytató és a szegény, "kísérleti" országok közt. Ehhez is illetve az űrversenyhez is kapcsolódóan, illetve a klímafegyverek megerősítő hatásaként is, minél inkább környezetbarát energiatermelés és felhasználás irányába történő fejlődés hajthatná még a gazdaságot. (ebben is lehetne kooperáció, erősítendő a stabilitást)

Ez persze elég címszavas volt. De amennyire én látom sok mai problémára adna egy ilyen rendszer a mainál talán békésebb és előremutatóbb válaszokat.