• [NST]Cifu
    Amit tényleg alá lehet írni az első két rész után, hogy nem ártana valamiféle időrendi utalás, mert az ember elveszik a jelenetek között. Abban is igazad van, hogy egy átlag európai ember legfeljebb halovány sejtéssel bír, mi is történt Guadalcanalnál, így a történet bizony nehezen követhető. Nem tudom milyen szinten van az amerikai történelemtanítás, de felteszem náluk mind az Európai, mind a Csendes-óceáni hadszíntér is oktatva van, errefelé pedig általában erősen az Európai hadszíntérre koncentrálnak.

Ami a japánokat illeti, lent is írtam, hogy bizony a japán szárazföldi erők hadvezetése egy kicsit elszállt magától (érdekes kontraszt a sokkal visszafogottabb haditengerészet, ekkoriban ugye még Jamamotóval az élen). Az első hadmozdulatoknál a helyi erők még bírtak pár harckocsival (még ha európai szemnek a kicsi, gyengén páncélozott és gyenge fegyverzetű japán harckocsik nevetségesnek is hatnak), ezekkel végre is hajtottak egy támadó hadmozdulatot a Matanikau-nál lévő tengerészgyalogosok ellen, akik viszont tüzérséggel szétverték a támadókat. A későbbi japán erők nagy része nem rendelkezett igazán komoly nehéz fegyverzettel, mivel a lassú teher- és csapatszállító hajókat az amerikai haditengerészet légiereje csúnyán megritkította. Ha jól rémlik a sorozatban is említik, hogy gyorsjáratú rombolókkal viszik a partra a japán katonákat, főleg este. A rombolók viszont nem képesek nehézfegyverek szállítására, a fedélzetükön csak katonák és könnyű fegyverzet (géppuskák, aknavetők) fér el. Nehéz fegyverek és közvetlen légi fedezet nélkül pedig nem nagyon van más módja egy beásott ellenség legyőzésére, mint a hullámokban való támadás. A másik oldalról is hasonló szépségek fognak történni a későbbi időkben, csak nekik ott lesz akkor már a teljes légi fölény. Európai hadszíntéren hasonló "pulykavadázat" volt például Monte Cassino esete, vagy tovább ne menjünk, az amerikaiak Omaha partra való partraszállása, pedig mindkét esetben a szövetségesek erős háttérrel vonultak fel.

Ettől persze még nem lesz jobban élvezhető az első két epizód (mert abban én is egyetértek, hogy kevésbé élvezetes, mint például a BoB ardeneki epizódja), csak legfeljebb egy kicsit átláthatóbb. :)