• Doktor Kotász
  #43
  Idézet wikipediáról a CO2-avl kapcsolatban.
  "Az üvegházhatás lényege, hogy az üvegházgázok a légkörbe belépő, és zömmel a látható fény tartományába eső napsugarakat nem nyelik el, a földfelszínről visszavert, nagyobb hullámhosszú infravörös sugárzás egy részét viszont igen. Ez a hőenergia az alsó légrétegekben marad. Ahogy nő az üvegházgázok koncentrációja, úgy egyre kevesebb hő távozik a világűrbe, az alsó légkör és a földfelszín pedig egyre inkább felmelegszik. A legfontosabb üvegházgázok: a szén-dioxid (CO2), a metán (CH4), a dinitrogén-oxid (N2O), a kén-hexafluorid (SF6), a halogénezett szénhidrogének (CFC-k), és az alsólégköri (troposzferikus) ózon"
  *********************************

  Hogy mit ír a wikipédia, az a legkevésbé sem érdekel. Ismerem az elméletet, nem egy parasztbácsi vagyok, akinek most valami nagy újdonságot mondtál.

  Egyszerűen csak nem értek vele egyet.

  Egyébként, ha a földfelszínről visszavert fénysugarakat elnyeli, attól a felső légkör melegedne fel majd száz kilométeres magasságban, de nem az az időjárás,m hanem az, ami a földfelszínen van. Azt az enyhén mínusz hőmérsékletű réteget a földfelszíntől elválasztja egy mínusz több tíz fokos vastag légréteg. Az időjárásunkat a pár kilométer magasságig érő légrétegek hőmérséklete határozza meg. És minél közelebb van a felszínhez, annál inkább.

  Biológiai tény, hogy a kezdetekben a növényi élővilág alakult ki. A teljes légkör C02-ből állt. A mikroszkópikus élőlények termelte oxigént elnyelte a tengerek vastartama. Az így lekötött oxigén a légkör oxigénjének a többtízszerese. És ez az oxigén sem volt szabad, hanem CO2 formájában volt a légkörben. Az élet kialakulásának a kezdetén sokkal sűrűbb volt a légkör, és CO2, és némi szénhidrogénből állt. Oxigén semmi. Viszont nagyobb nyomáson csurig CO2-vel. Ha igazak lennének a modellek, és azt is figyelembe vesszük, hogy a nap 75%-on üzemelt a mai állapotához képest, akkor is pokoli melegnek kellett volna lennie, ha igaz lenne a CO2 üvegházhatása.