• waterman
  #28
  grönlandon ilyenek alakulnak..
  nő a jég?
  Ice loss in Antarctica increased by 75 percent in the last 10 years...
  720ezer négyzetkilométer mínusz per év északon
  "They found that perennial ice (állandó! jég olvad) cover decreased by 720,000 square kilometres - a 14 per cent drop in one year (per év!). This is a dramatic change compared with the 7.8 per cent reduction per decade (per évtized) that has been recorded since the 1970s."
  thinning antarctic ice
  és ebben az utóbbiban leírják azt is, hogy miért gond, hogy a partvidék olvad. azért mert a két kilométer vastag jégtömeg a saját súlya nyomja a partok felé, ahol leszakadnak a peremei és elolvadnak. tehát a leszakadó jég azért gond, mert a kontinentális talapzat magasságáról szakad. de nem is az a baj, hogy szakad, hanem hogy összességében vékonyodik a déli jégpáncél.
  előfordulhat, hogy vannak hűvösebb pontok a déli sarkon, amik valamilyen okból az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok miatt alakulnak ki, de azok lokális jelenségek.
  hm. a golf áramlat éppen hogy nem évtizedek alatt állna le, mert ha eltűnik a jég, ami hűti északon, akkor akár a szezonális tavaszi/nyári jégolvadáskor is képes lenne alapjaiban megváltozni.
  a gond az, hogy a golf áramlat ugye télen nyáron fűti a nyugat európai partokat, melegebb, páradúsabb levegő alakul ezért, nagyobb csapadékmennyiséggel. ha ez elmarad, akkor eléggé szélsőséges lenne az európai időjárás is (helyenként aszályos, máshol meg igen hideg), tehát én azért aggódok továbbra is.