• waterman
  #25
  nem szoktam ilyet írni fórumba, de te olyan sík h*ly* vagy, hoyg kár volt megszólalnod. szeretnék is rögtön elnézést kérni tőled amiért lehülyéztelek. megint elnézést amiért kétszer is.

  amit nem látsz:
  északi sark - jelenleg körbehajózható a jégsapka (eddig nem volt az). per pillanat a felületén olvad és az édesvíz hígítja a világtengereket. miért gáz ez? pl ettől leáll a golf áramlat, mivel pont azért alakult ki, mert a sós víznek nagyobb a hőtehetetlensége mint az édesvíznek. (pl -2 fokon fagy..) ha jól megnézed a golf áramlat rajzát van egy olyan rész ahol észak amerika előtt kereszteződik a hideg északról jövő áramlat a délről jövő meleggel (ami fűti európát). hogy lehet ez? a felszínen egy kilométer széles kb 80 méter mélységig működő víztömeg megy északra és alatta fél kilométerrel egy hasonló áramlik vissza. ha felhígul, akkor nem fog majd lesüllyedni a hideg víz északon (pontosabban nem elég mélyre) és a két áramlat ki fogja oltani egymást. hatás - főként észak európában kis jégkorszak szerűség.

  déli sark: 13 millió négyzetkilométer. ezen átlagban 2 KILOMÉTER vastag ÉDESVÍZ jégpáncél. ez is olvad. 2008ban egy texas méretű darabocska véletlenül levált. senki nem számított rá, mert azt hitték, hogy az a -20 -30 fok ami a déli sarkon van az elég. hát nem, mivel ott is megolvad helyenként a tetején a víz, az szépen kialakít a repedéseken egy víznyelőt és lefelé kiolvad a jégtömeg nagy része, úgy hogy felülről nem is látszik. hatás - tovább hígulnak a világtengerek.

  amit nem látsz: mivel a jégtakaró fehér és fényes, a beeső napfény nagyon nagy százalékát simán visszaveri a légkörbe, meg ki a világűrbe. na most ha ez elolvad, akkor elég sötétkék tenger marad helyette. ez viszont körülbelül egy nagyságrenddel több energiát képes felvenni, azaz jobban melegszik. ha pedig jobban melegszik a jégkocka környéke, akkor bizony gyorsabban is olvad, még több energia kötődik meg a vizekben, aztán érvényesül a tengerek hűtő-fűtő hatása és pl szimplán leolvadnak a gleccserek. tovább hígulnak az óceánok, tovább melegszik a szabadon álló szikla, amit eddig jótékonyan takart a gleccser. hatás - öngerjesztő folyamat alakul ki és a felmelegedés gyorsul.

  ja olyan is előfordul, hogy pl a nagy korallzátony szimplán kihal, ha túl meleg lesz körülötte a víz. szimplán elkezd "elsivatagosodni" több ezer faj pusztulhat ki, ha nincs élőhelye. ugyanez máshol is. jegesmedvék halnak éhen, a pingvinek meg nem tudnak felmenni a 200 méter magas jégfalra.
  ennek ellenére még több és még több üvegházhatású gázt eregetünk és jönnek az olyan okosok, akiknek lövése sincs de meg vannak győződve, hogy ez így jó.