• torreadorz
    #144
    Az elektromos autó ma még nem alternativa széles néptömegek számára, ezt már egy másik topicban alaposan kiveséztem (gazdasági, technológia és egyéb nézőpontokból).

    Aki nem hiszi, annak csak adat elgondolkoztatásul:
    -az üzemanyag minden egyes literjén ~160 ft adó van.
    -amikor megtérülési mutatokat számolunk, akkor mondjuk a 300 ft-os üzemanyagárat hasonlitjuk össze a mondjuk 20 ft=kw-os elektromos áram árával
    -csakhogy ha kiesik ez a 160 ft (mert mindenki elektromso autóval jár), akkor vagy megemelik az áfát vagy az szja-t 10%-val (mondjuk) vagy nem 20 ft lesz egy kw áram hanem 200. És akkor máris nem lesz olyan gazdaságos az elekromos áram...

    Aki azzal érvelne hogy de hát igy nem szennyezük a környezet, annak részben igaza van, csakhogy az állam alapvetően nagyon kevés pénzt költ effektiv környezetvédelemre és nagyon sok pénzt mondjuk a nyugdijak kifizetésére. Igy a kevesebb környezetszennyezés nem okoz nagy méretü kiadás csökkentést az állam kiadás oldalán. Aki az egészségügyi adatokkal jön és azt mondja hogy de hát igy kevesebb lesz a beteg ember, annak is igaza van részben, csakhogy a kisebb környezetszennyezés miatt bekövetkező javuló egészségügyi adatok eredménye csak hosszú távon fog valódi kiadás csökkenést okozni (ti. aki ma allergiás ez miatt és most 30 éves, annak az allergiája nem fog elmúlni 2 nap alatt,hanem évek, évtizedek alatt, vagy már sosem).
    A fenntiek miatt belátható hogy hiába szennyezné a környezetet egy elektromos autó kevésbé, ha annak közvetett hatásaként jelentős bevétel csökkenéssel járna állami oldalon, mig a kiadás csökkentő hatása csak évtizedek alatt mérhető. Viszont pl. a nyugdijat minden hónapban fizetni kell igy igen valószinü hogy a villamos energia árai elszállnának (kb. ahogy elszállt a gázolaj ára a benzinéhez kéepst pedig ugye...)

    Másrészt mint ezen a fórumon is kiderült, rengetegen ágalnak a fosszilis tüzelőanyagok ellen, de nem engednének atomerőmüvet sem épiteni merthogy az is veszélyes. Viszont elektromos autót szeretnének... Na most ez igy nem müködhet.