• Alvarez999
    #117
    "Az egész időjárásunk a földközeli rétegek hőmérséklete. Ha itt jelentős többlet keletkezne hőből, az eltávozna a középső -50 fokos rétegbe."

    Ezzel kb. hazavágod azt a korábbi érvelésedet, miszerint:

    "Az időjárásunkat a pár kilométer magasságig érő légrétegek hőmérséklete határozza meg. És minél közelebb van a felszínhez, annál inkább." (#43)

    De ez is nem kicsit necces:

    "A földfelszín közeli rétegek, amik az időjárásunkért felelősek, azoknak a hőmérsékletét az óceánok határozzák meg. Ha nem lenne óceán, akkor nappal 70 fok lenne, éjjel meg - 30..."

    Az óceánok felszíne pedig - a hőmérséklete miatt - hősugárzással viszonylag kevés hőt tud leadni, de a Nap hősugárzását jó hatásfokkal képes elnyelni. A környező levegővel konvekció útján cserél hőt, vagyis ha az alsó ill. legalsó légrétegek felmelegednek, akkor azok felmelegítik az óceánokat is. Ráadásul ami hőt kisugároz a vízfelszín, azt éppen az üvegházhatású gázok már az alsó légrétegekben megfogják - minél nagyobb a koncentrációjuk, annál több hőt fognak meg abból, amit a tenger felszíne kisugároz. .

    Tehát - amint te is utalsz rá - az óceánok vize nem csökkenti a hőmérsékletet, hanem csak csillapítja az ingadozásokat. Ettől még melegszik a klíma, ha az alsóbb légrétegek több IR sugarat fognak meg abból, amit a szárazföldek és a tengerek kisugároznak.