Globális pénzügyi válságról realista szemszögből, összeesküvés elméletek nélkül
  • Rotcsa
    #982
    1. Nem értettél meg igazán, de én sem voltam eléggé tisztában a hitel változataival.
    Szóval van kézpénz.hitel és számlapénz-hitel. Ezt nem tudtam eddig, azt hittem mindent hitelhez szükséges pénzt számlapénzzel kreálnak. Így már azt hiszem érthető, miért írtam.


    2.

    "egyébként ez nem akkora probléma - a kérdés, hogy miért vett fel hitelt az illető, és miért nem tartotta be az általa aláírt szerződésben foglaltakat..."

    Nem akkora probléma szerinted, h lufira szednek kamatot és kérnek kockázati felárat, amikor nem is kockáztatnak számlapénz-hitel folyósításkor semmit, csak a profitjukat?

    3.
    "Lekönyvelsz valamit -> ez akkor minek minősül? Valós értéknek? "
    De annak minősül, ha amit lekönyveltél valóban létezik és van mögötte valós gazdasági teljesítmény, nem pedig csak oda lett írva a levegőből. Itt nem erről van szó, hanem arról, hogy eleve alapjaiban ott a rendszeren a hiba, azaz a részleges fedezet szerepe.

    4.
    "A rendszer hibája az, hogy hozzászokott ahhoz, hogy hitelből épített légvárakat. Légvárakat, amelyeket a verseny hajtott. Aki nagyobb légvárat épített, az versenyképesebb volt. Addig, amíg össze nem omlik, vagy az összeomlás szélére nem kerül. Ez a rendszer kétségkívüli hibája."

    Szerintem nem  hozzászokott ehhez a rendszer, hanem rászoktatták. Látszólag hozzászokást színlelve. :) Ha rászoksz valamire, de kiderül, h káros számodra és hosszú távon nagyon súlyosan tönkretesz, akkor arról le fogsz szokni, ha van elég eszed , elszántságod és támogatásod rá, hogy változtass. Sajnos nem lehet nem összeesküvés elméleti szálakat is figyelembe venni, mert nagyon sok jel mutat arra, hogy nem a rendszer gyengeségének vagy lustaságának a következménye ez, hanem azé, hogy a a rendszer erőforrásai valahol koncentrálódnak. Ha pedig így van, akkor valakiknek ezt meg kellett tenni és fenn kell tartani.