Globális pénzügyi válságról realista szemszögből, összeesküvés elméletek nélkül
  • [NST]Cifu
    #979
    Azt hiszem a bannerben az a szép pirossal írt szöveg elég jól olvasható. Aki nem képes elolvasni, illetve értelmezni, azt hiszem nem igazán való a fórumra, szóval ennek megfelelően tessék szépen kommentelni, értve?

    "1. Ha semmiből teremtenek pénzt, akkor mi van, ha kézpénzben kérek 1 millió forint hitelt?
    Mit kapok? Mert akkor elvileg semmit nem tudnának adni.
    "

    Nos, mivel tudnak adott esetben adni, akkor talán a jelek szerint mégis csak van készpénzük, nem igaz? :)

    "2. Magyarországon egy jelzálogba helyezett ingatlan bank általi birtokba vételekor megtámadható-e úgy szerződés, mint a filmben(Zeitgeist:addendum) mondták annak érdekében, h a hitelfelvevő bírtokában maradjon az ingatlan? azaz mi lenne a kimenetele egy olyan pernek, mint a filmben? (a fickó visszakapta a házát, mert bebizonyosodott, h a bank nem rendelkezett a kölcsön-pénzzel, mint tulajdonnal)"

    Az amerikai jogrend más elvű, mint a magyar (római jogrend vs. angolszász jogrend). Ugyebár amerikában beperelheted egy vasaló gyártóját, és pert is nyerhetsz ellene, ha nincs a vasalóra ráírva, hogy az felmelegedhet és megégethet...
    Ie.: ez nem járható út itthon. (egyébként ez nem akkora probléma - a kérdés, hogy miért vett fel hitelt az illető, és miért nem tartotta be az általa aláírt szerződésben foglaltakat...)

    "3. A fizetésem amit a munkámért kapok, képvisel-e valós megteremtett értéket? Azaz létezhet-e értékteremtő tevékenység egy olyan rendszerben, amiben a kizsákmányolás nem a rendszeren kívülről támad, hanem annak része? Azaz ha a fizetésem valaki tartozása, akkor hol a munkám valós értékének ellenértéke?!"

    Külön kellene venni a pénz értékét és a munkád értékét.

    Legyártasz egy széket mondjuk -> ez valós, megteremtett érték, nemdebár?
    Lekönyvelsz valamit -> ez akkor minek minősül? Valós értéknek?

    A pénz fizetőeszköz, nem megteremtett érték. A pénzzel veszünk meg mindent, teljesen mindegy, hogy 10 deka parizer a boltban, vagy egy óra munkát fizetnek ki vele.

    "4. Megváltozhat-e ez az egész valaha? Kinek, mit kellene tennie hozzá?"

    Megint alapvető értelmezési problémáról van szó. Egész pontosan mit is akarsz megváltoztatni?

    A bankrendszer azért jött létre, mert igény volt rá. A pénzrendszer azért jött létre, mert igény volt rá. Mire akarod megváltoztatni? Visszatérni a cserekereskedelemre?

    A rendszer hibája az, hogy hozzászokott ahhoz, hogy hitelből épített légvárakat. Légvárakat, amelyeket a verseny hajtott. Aki nagyobb légvárat épített, az versenyképesebb volt. Addig, amíg össze nem omlik, vagy az összeomlás szélére nem kerül. Ez a rendszer kétségkívüli hibája.

    Én inkább ezt a videósorozatot ajánlanám:



    Mivel kezdődik? A pénz értéke a hiten alapul...