Globális pénzügyi válságról realista szemszögből, összeesküvés elméletek nélkül
  • Rotcsa
    #955
    Sziasztok, épp egy olyan topicot kerestem, ahol a pénzteremtés folyamatáról van szó, látom egész jól elbeszélgettek itt róla. Lenne pár kérdésem....

    A véleményem azt hiszem remark-éhoz van közel.

    Úgy tudom ugyanis, hogy a bankok nem a saját tőkéjüket, valamit a betéteseik pénzét helyezik hitelbe, valamint "forgatják" a nemzetközi ügyletek során, hanem egy bizonyos tartalék mennyiséget kell csak képezniük(résztartalék) a náluk elhelyezett betétből és ennek jogán előállíthatják a betétből letétbe helyezett összegen felül a hiányzó részt a betét nagyságáig, mint a folyósítható hitelek alapját.
    Szóval, hogy érthetőbb legyen:
    5%-résztartalék ráta esetén(asszem ma mo-on kb ennyi)
    Kap a bank 100 millió Ft tőkeinjekciót.
    Jön az ügyfél, kéne neki10 millió Ft.
    A bank kötelező rész-tartalékként, ahogy a központi bank előírja neki, leköti a 1000 millió 5%-át, azaz 5.000.000 ft-ot.
    Most azt gondolná az ember, hogy 95 millió Ft van a banknál, amiből hiteleket adhat és majd szépen megkapja az ügyfél a 10.000.000-ját, ami után már csak 85 millió van nála és erre a saját tulajdonú kölcsönbe kihelyezett 10.000.000-ra szedi a kamatot, hogy nehogy veszteség érje.

    A valóság úgy tudom az, hogy a banknál marad a 95.000.000 Ft, ebből nem ad semmit, viszont ez az a folyósítható hitelkeret, amiből felírhatja az ügyfél által igényelt hitelmennyiséget annak elektronikus folyószámlájára, azaz ez egy nem létező, virtuális pénz( csak egy számítógépes jel, mert azt elő lehet a kvázi semmiből is teremteni mint pénzt, de valós pénzt nem),
    amelyből kap az ügyfél és ez után szedik a kamatot, valamint veszik el a házad, ha nem tudod fizetni. A kockázati felár is mint olyan teljesen erkölcstelen, mert egy bank nem kockáztat semmit, mivel nem volt a tulajdonában a folyósított vagyon.
    Vissza a számokhoz, most a rendszerben valójában 195.000.000 Ft van, amiből nem létező pénz 95.000.000, 5 millió a központi letétben, 10.000.000 meg.... na, ezt nem tudom, hogy hol, többek közt ezt is akartam kérdezni, a következők mellett:

    1. Ha semmiből teremtenek pénzt, akkor mi van, ha kézpénzben kérek 1 millió forint hitelt?
    Mit kapok? Mert akkor elvileg semmit nem tudnának adni.
    2. Magyarországon egy jelzálogba helyezett ingatlan bank általi birtokba vételekor megtámadható-e úgy szerződés, mint a filmben(Zeitgeist:addendum) mondták annak érdekében, h a hitelfelvevő bírtokában maradjon az ingatlan? azaz mi lenne a kimenetele egy olyan pernek, mint a filmben? (a fickó visszakapta a házát, mert bebizonyosodott, h a bank nem rendelkezett a kölcsön-pénzzel, mint tulajdonnal)
    3. A fizetésem amit a munkámért kapok, képvisel-e valós megteremtett értéket? Azaz létezhet-e értékteremtő tevékenység egy olyan rendszerben, amiben a kizsákmányolás nem a rendszeren kívülről támad, hanem annak része? Azaz ha a fizetésem valaki tartozása, akkor hol a munkám valós értékének ellenértéke?!
    4. Megváltozhat-e ez az egész valaha? Kinek, mit kellene tennie hozzá?

    Köszi a válaszokat!