Globális pénzügyi válságról realista szemszögből, összeesküvés elméletek nélkül
  • Bucser
    #938
    El kell különítened a likviditás és a szolvencia kérdését.

    A likviditást betétekből tőkéből és kölcsönből lehet biztosítani. Ez tulajdonképpen azt érinti, hogy a bank mennyit hitelezhet. Miután jegybanki pénzkibocsátás által ez korlátlanul állhat igény esetén rendelkezésre (kölcsönként 1 napos 1 hetes kölcsönök mennyire van éppen szüksége a bankoknak), amennyiben a jegybank úgy dönt, hogy szükséges megemelni az összhitel mennyiségét.

    A szolvencia a másik oldal mivel a megemelt tartalékrátát nagyon sokszor a saját tőkéből és eredménytartalékokból finanszírozzák. kérdés hogy megfelelő-e a bank tőkehelyzete.. Ezt kölcsöntőke bevonással lehet bővíteni (állami bailout valaki?:)) vagy összeolvadásokkal (ami zajlik éppen) vagy éppen magánbefektetők elsőbbségi részvény vásárlásával (Warren Buffet vs Bank of America ML).

    A szűkülő portfólió nem olyan hatalmas probléma, amennyiben a portfólió állaga maga nem romlik jelentősen. (azaz nincs tele szemétértékű kölcsönökkel). Egyszerűen annyira alacsonyra veszik le a betéti kamatot, hogy ne legyen több új betétes, a meglévő betéteseket pedig a megnövekedett kamatkülönbözetből fizetik ki (vagy tartalékokból ha nagyon nagy lenne a veszteség).