Globális pénzügyi válságról realista szemszögből, összeesküvés elméletek nélkül
  • [NST]Cifu
    #937
    Azon töprengtünk a múltkor egy ismerőssel, hogy lehet majd most a bankoknak pénzt szerezniük (ugye most az Eurózónán belül meg kell emelni a tőketartalékaikat).

    A bankok fő bevételi forrása eddig a hitelezés volt. Ugye adott a hitelkérelmezőnek 100 pénzt, és idővel visszakapott mondjuk 130 pénzt. Most a hitelezés ugye elég rendesen befagyott, tehát az egyik fő bevételi forrásuk elapadt (ez nem igaz ugye, mivel a kint lévő hiteleket azért még fizetik vissza - kivéve persze a bedőlt hiteleket).

    Ugye az sem túl járható út, hogy hitelt vegyenek fel, hiszen hosszú távon nem tudni, hogyan fizetnék vissza (ezen vitatkoztunk, hogy ilyenkor elviekben ha máshonnan nem is, a központi banktól kellene, hogy tudjanak hitelt felvenni). A másik megoldás, hogy valahogy pénzt vegyenek be, befektetési jeggyel, vagy más, hasonló módon. Ám ez esetben nekik kell később több pénzt kiadni azoknak, akik a pénzüket a banknak adták -> kérdés, hogy miből?

    Én arra jutottam, hogy az egyetlen mód, hogy pénzt "termeljenek" ha nem adnak hitelt - de ekkor is maguk alatt vágják a fát, hiszen a saját későbbi bevételi forrásukat zárják el.

    Egyszóval úgy tűnik nekem, mint laikusnak, hogy a bankokra nagyon cudar idő vár...