Globális pénzügyi válságról realista szemszögből, összeesküvés elméletek nélkül
  • remark #917
    Még egy kis magyarázat: Így lehet az, hogy az egyik oldalon csak 300 egységnyi pénzt tart nyilván a bank, míg a másik oldalon 3000 egységnyi pénzt.

    Csak míg a 300 egységnyi pénz, az készpénz (vagy más fajtája a "high powered money"-nak [van erre magyar kifejezés?]), addig a 3000 egységnyi pénz az kereskedelmi bank által előállított pénz, vagy egyszerűen csak "számlapénz".

    A kereskedelmi banknak pedig pontosan ez a jogköre, sőt - újra kihangsúlyoznám - a FELADATA, hogy a központi bank által létrehozott pénzt megtöbbszörözze, és ezen tevékenysége során a gazdaságot pénzzel lássa el. Ami a példa számait nézve úgy néz ki, hogy a központi bank által létrehozott 300 egységnyi pénzt (a példában: aranyérme) a kereskedelmi bank a betétgyűjtő és hitelkihelyező tevékenysége során 3000 egységnyi pénzre konvertálja (példában: számlapénzre és bankjegyre - régen még adtak ki a bankok ilyet - ma a bankjegynek a csekk-könyv a megfelelője, de ez Magyarországon nem terjedt el).

    A példában szereplő idejétmúlt banki termékeket mai banki termékekre cserélve azt mondhatjuk, hogy a bank a 300 egységnyi bankjegyet 3000 egységnyi számlapénzre konvertálja.

    Tehát a kereskedelmi bank saját hatáskörében a központi bank által előállított és a pénz szerepét betölteni képes termékét átkonvertálja saját maga által előállított, a pénz szerepét betölteni képes kereskedelmi banki termékre. A gyakorlatban ez történik minden egyes alkalommal, mikor készpénzt fizetünk be a bankba, és amikor ennek a befizetett pénznek a többszörösét aztán a bank kihelyezi hitelként a többi banki ügyfélnek.

    Ezt a folyamatot mutatja be "sal" a videóban:
    Először bemutatja azt, amikor az aranyérme befizetést a bank banki termékre konvertálja: az aranyérme befizetést lekönyveli a bal oldalon, majd létrehoz a befizetésnek megfelelő összegű kereskedelmi banki terméket, azaz számlapénzt, amit nyilvántart a jobb oldalon. Ez az, amiről az ügyfél aztán számlakivonatot kap minden hónapban.
    Másodszor bemutatja azt, hogy az így 300-ra emelkedett (a banknak volt kezdetben 200-a) aranyérme tartalék terhére a bank további 2900 egységnyi számlapénzt hozhat létre, amit a bank az ő általa kiválasztott ügyfelek számláján ír jóvá. Azért csak 2900 és nem 3000, mert 100 egységnyi általa létrehozott számlapénzt már jóváírt annak a számláján, aki a 100 aranypénzt befizette.

    De a kétféle pénz a bank nyilvántartásaiban nem keveredik. A bank az aranypénzt a bal oldalon tartja nyilván, a csekk-könyvhöz tartozó számlákat (folyószámlákat) viszont a jobb oldalon. Ez a megkülönböztetés a hétköznapokban nem jelentkezik, mert a kereskedelmi bank által létrehozott és a központi bank által létrehozott "pénz" az emberek számára egy és ugyanaz, hisz a törvény arra kötelezi a gazdasági szereplőket, hogy a bankrendszer két szintje által létrehozott pénzeszközöket egymással egyenrangúnak tekintse.