Globális pénzügyi válságról realista szemszögből, összeesküvés elméletek nélkül
  • remark #911
    Félreérted amit állítok, biztos azért, mert félreérthető vagyok.

    A hitel kihelyezés feltétele a bankban lévő betét, például készpénz.
    A bank ennek a betétnek az összegénél nagyobb összeget is kihelyezhet hitelként.
    Ekkor a mérleg egyik oldalán a hitel mint eszköz jelenik meg, a mérleg másik oldalán meg ügyfélbetét jön létre (nem készpénz). A videóban ez egy jóváírás az ügyfél checking account-ján. ("Sal" úgy mondja szó szerint, hogy létrehozok az ügyfélnek egy checking account-ot. De nyilvánvalóan nem nulla egyenleggel, hanem ez azt jelenti, hogy a hitelnek megfelelő összeget jóváír ezen a számlán az ügyfélnek.)

    Nem tudom látható-e, hogy kétféle betétről, magyarán kétféle pénzről van itt szó. Az egyiket (készpénz) meg lehet többszörözni, a másikat (checking account) nem lehet. Amelyiket meg lehet többszörözni, az az ún. "high powered money", ez származik a központi bankból, és ez van - "sal" videója alapján - a banki mérleg bal oldalán. Ez lehet készpénz, de számlapénz is, a lényeg hogy ezt nem a kereskedelmi bank állította elő. (Mert ha ezt a kereskedelmi bank állítaná elő, akkor a pénzgyártást a kereskedelmi bank a végtelenségig folytathatná, amit ugyebár nem tud jelenleg megtenni.)

    De ha slamposan mindent csak betétnek nevezünk (a banki mérleg jobb oldalát nézzük csak), akkor az igaz, hogy a betét összesen mindig több marad, mint a hitel. De ez csak azért van így, mert a bank hitel kihelyezésekor azonnal "ügyfélbetétet" is gyárt. Hiszen 2 dolgot könyvel, egyrészt felírja hogy neki keletkezett - mondjuk 100 egységnyi hitel kihelyezése esetén - 100 egységnyi eszköze, de ezzel egy időben keletkezett 100 egységnyi kötelezettsége is az ügyfele felé, ami nem más mint az ügyfél számláján megjelenő 100 egységnyi betét (vagy más szóval: az ott megjelenő pénz).

    Sal a videón előbb beszerzi a betétet KÜLSő FORRÁSBÓL, majd félreteszi a tartalékot és kiadja a hitelt.

    Ez nem így van. Cifu is ezt reagálta, de ez nem így van. Mutasd meg légy szíves, hogy melyik videóban mondja ezt! Én is megmutattam, hogy melyik videóban mondja ennek pontosan az ellenkezőjét!