Globális pénzügyi válságról realista szemszögből, összeesküvés elméletek nélkül
  • remark #889
    "bankrendszer egésze annyi pénzt állít elő, amennyit csak akar"
    SZVSZ ez nem igaz.


    Igen, mert mikor elmagyaráztam hogy mit jelent az, hogy "amennyit csak akar", akkor azt nem értetted. Elmagyarázom újra. Tegyük fel hogy van egy csíntalan kisfiú, aki annyi tortát eszik, amennyit csak akar. Mennyi tortát fog enni ez a kisfiú? Mennyit jelent az "amennyit csak akar"? Végtelen mennyiséget? Nem. Nyilvánvalóan nem! Akkor mennyit? Pontosan annyit, amennyi torta megevésével még biztosítani tudja azt, hogy a jövőben is annyi tortát ehessen meg, amennyit csak akar.

    Ezt már figyelmedbe ajánlottam, megteszem újra, háthat most már megérted: Sztárcsinálók - Történelmi lecke császárfiúknak

    Seneca:
    Felettébb frappáns konklúzió.
    A másik kérdés beugrató:
    A pénz, vagy fegyver a fontosabb?
    Néró:
    Kapásból vágom rá a választ:
    A fegyver az, hiszen hatalmat ad.
    Seneca:
    Egy nagy-nagy túrót, kisfiam!
    A pénz az első, te oktalan!
    Elmondom újból, hogy megjegyezd:
    Ameddig érték lesz a pénzed
    A széltől is megóv a hadsereg!


    Kiemelem a lényeget ide még egyszer: "Ameddig érték lesz a pénzed". Tehát nem akármennyit, bármennyit avagy végtelen mennyiségű pénzt hozhatnak létre. Nem, ezt csak te hiheted, hogy én ezt gondolom. Én azt gondolom valójában, hogy pontosan annyi pénzt hozhatnak létre kedvük és akaratuk szerint, amennyivel még fenn tudják tartani a saját maguk üzemeltette pénzrendszer működését, azaz amíg az embereket van mivel rávenni arra, hogy az ő pénzüket használják. Hisz amíg érték a pénzük, az emberek bármire hajlandóak, akár arra is, hogy még a széltől is megóvják a pénzgyárosokat.

    Még egy musical-ben is benne van a lényeg...