Globális pénzügyi válságról realista szemszögből, összeesküvés elméletek nélkül
  • [NST]Cifu
    #802
    Az emberek többsége nem fogja fel, hogy egy gazdasági haszonszerzésre épülő rendszerben élnek, akik pedig mégis, azok a következményekkel nincsenek tisztában. Ez szerintem alapvetőbb probléma.

    Nézőpont kérdése. Minden ember alapvetően magának jobb fizetést, jobb életkörülményeket akar. Mindenki tisztában van vele, hogy pénzért dolgozik, és alapvetően igyekszik minél több pénzt kicsiholni a munkájából (rosszabb esetben mellette-belőle). Szóval szerintem mindenkinek tisztában kellene lennie, hogy ez egy ilyen világ. Hogy esetleg akadnak olyanok, akik nem látják ezt át, az lehet az oktatás vagy az érdeklődés hiánya (igen, a kettőt nem mosom össze, hiába oktatnak valakit, ha nem érdekli, akkor nem fog rögzülni benne, nem fogja hasznát venni -> elég abba belegondolni, hogy mennyire emlékszel az általános iskolai matek és fizika tananyagból :D).

    Aki pedig nem ezt csinálja, arra úgy tekintünk, mintha nem létezne. Megvan ennek is az oka.

    Ezt erős sarkításnak mondanám. Aki hivatástudatból doglozik, például. Aligha hiszem, hogy ezekre "nem létezőként" néznének az emberek.

    Az országot nem a politikus irányítja. Ezt kipipálhatjuk.
    A technikai/tudományos fejlődést nem a tudós irányítja. Ezt is kipipálhatjuk.


    Ez megint sarkítás és összeesküvés-elmélet...

    Ezt magad is elismered, aztán mégis figyelmen kívül hagyod a bannerben lévő figyelmeztetést...

    Maradjunk annyiban, hogy a politikusok hozzák még a törvényeket, szabályokat. Hogy miként és hogyan, az az adott társadalomtól függ.

    Azaz a (nagy) banknak egyértelműen hasznos a válság. Annyira hasznos, hogy szinte várja a válságot. Vagy lehet, hogy elébe is megy? ...

    Annyira hasznos, hogy sokan közülük már tönkre is mentek, és egy jó részük alatt pedig ingadozik a szék...

    Nem hiszem hogy ez lenne a lényeg. A lényeg az, hogy a XX. században végig tömeges cégegyesülések mentek végbe. Ez a hatalom koncentrációját eredményezi.

    Azt is érdemes megnézni, hogy miért.

    Vegyük a repülőgép-ipart.

    -A fejlesztés egyre drágább, vagyis több pénzt kell befektetni, amely megtérülése a megrendelések számától fog függeni.
    -A gyártás racionalizálásával, új technológiákkal lehetséges, hogy a gyártási költségek csökkenjenek. Aki nem tudja tartani a tempót, az leszakad, és mivel a vásárlók elpártolnak tőle amiatt, mert nem versenyképes, ezért rövid úton tönkre is megy.
    -Mivel egyre homogénebb a típusválaszték, ezért a nagyobb vásárlások egyre inkább nagy mennyiségben zajlanak le (flottavásárlás), vagyis valaki, aki nem tud a nagyokkal gyártási mennyiségben, árban és minőségben versenyezni, még könnyebben elvérzik.

    Nem olyan bonyolult ez. Másik példával élve a Trabant sem véletlenül tűnt el a piacokról. A gyártó céggel (ebben a kontexusban) együtt.